Pisałam już o tym kucharzu-twórcy wielokrotnie. Jego
restauracja l’Arpège w Paryżu fascynuje wciąż wielu smakoszy. M. Passard jest
specjalistą od warzyw. Jego dania – kilka już przepisów na blogu – zadziwiają oryginalnością
połączeń. Niczego się nie wyrzuca… wszystko wykorzystuje, nawet obierki z
warzyw do przyrządzania aromatycznych bulionów i sosów. Trzeba oczywiście mieć
dobre, własne warzywa. Passard ma swoje ogrody… ja mam tylko Panier des
familles ale lubię ich za jakość i za smak !
Przepis oczywiście nieco zmodyfikowaIam z bardzo prozaiczngo
powodu – nie znalazłam wszystkich rodzajów ziół jak czerwonego szczawiu i ziół « Cébetteé,
nie wiem jak po polsku bo słowniki mówią « nie znaleziono słowa »… hm ?
Te młode wiosenne ziemniaki są faszerowane francuską
specjalnością – rillettes… każdy region ma swoją. Za zwyczaj chodzi o
wieprzowinę gotowaną długo około 24 h z ziołami tak, aż będzie wyglądała jak
składający się z nitek pasztet. Ale są też rillettes z gęsi czy kaczki
znakomite w Dordogne ! Są też te przemysłowe w supermarketach, sprzedawane
w słoiczkach, zazwyczaj gorsze niż te od rzeźnika…
Równowagę w tej receptrze zapewnia dodanie świeżego szczawiu
z jego kwaskowatym posmakiem i licznych ziół. Znakomity przepis na nietypowe
danie. Na naszym stole gościło na kolację w piątek. Wszyscy polubili od razu…
polecam !
6 sporych ziemniaków
Pęczek normalnego i pół pęczka czerwonego szczawiu
4 gałązki świeżego zielonego czosnku
2 gałązki cébette ? – zastąpiłam szczypiorkiem
Sól, pieprz
Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonym wrzątku – 15 minut.
Przeciąć na pół i wydrążyć łyżeczką. Rilettes stopić na ostrym ogniu na
patelni, dodać miąższ z ziemniaków szczaw, czosnek, cébette… poddusić,
doprawić. Napełnić ziemniaki i zapiec na grillu 5 minut.
Ja bardzo lubię wszystko co jest z ziemniakami ; )
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś. Jeszcze nie jadłam w tym roku młodych ziemniaków. przepis na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuń