wtorek, 23 kwietnia 2013

Kurczak marynowany w soi, szałwi i kolendrze//Poulet mariné au soja, sauge et coriandre

Kurczak marynowany w soji, szałwi i kolendrze



Bardzo łatwe, bardzo tanie i dość szybkie danie na codzienny obiad. Trąci trochę Azją z powodu przypraw ale też Afryką z racji dodania mleka kokosowego i Ameryką południową gdy podajemy je z kaszą quinoa. Jednym słowem mamy danie globalizacji czy mondializacji według niektórych. Ja je lubię za miękkość kurczaka i aromaty ziół i przypraw!


4 osoby

4 piersi z kurczaka

Zielone gałązki kolendry

4 listki szałwi

150 g quinoa – kasza

10 cl mleka kokosowego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 kawałek świeżego imbiru – 1 cm

Oliwa

8 łyżek sosu sojowego

Sól

Pieprz


Drobno siekamy cebulę i czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę. Dodajemy do niego czosnek, cebulę, starty imbir, szałwię, kolendrę, sos sojowy oraz trochę wody by całość była przykryta. Odstawiamy do marynowania na 1 h, do lodówki.


Gotujemy quinoę w osolonej wodzie – 15 minut – danie można podać oczywiście też z inną kaszą. Pod koniec wlewamy do quinoi mleko kokosowe i przykrywamy by napęczniła.

Kawałki kurczaka – odcedzone podsmażamy na oliwie . Jak się zezłocą wlewamy marynate i gotujemy całość 10 minut.

Podajemy gorące.

1 komentarz:

  1. festiwal aromatów !!!
    Nigdy nic jeszcze nie gotowałam z dodatkiem mleczka kokosowego. Reszta przypraw, to moje klimaty, może czas to wypróbować !! ?

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń