W sobotę
pisałam o kulinarnym Dniu Dziecka. To maccharoni było naszym kolacyjnym daniem,
wybranym przez mojego synka. Wymyśliliśmy je kilka lat temu jak Antkowi
zachciało się makaronu ale takiego, żeby był i kremowy sos i pomidorowy razem. Mi,
jako mamie, zawsze zależy na sporej konsumpcji warzyw, więc dodałam warzywa:
oprócz pomidorów pocięte na julienne cukinie oraz w wersji bardziej
urozmaiconej borowiki. Teraz nie sezon na nie więc wzięłam garstkę suszonych,
można też posłużyć się mrożonymi albo w sezonie świeżymi.
Cukinie i borowiki
są w dość kremowym sosie a całość podana jest na domowym purée z pomidorów. U
nas jest już sezon na świeże gruntowe pomidory z Marmande, nieopodal Bordeaux , w kilku
gatunkach, są przepyszne, ale gdy jeszcze nie sezon polecam po prostu małą
puszkę włokich pomidorów, oczywiście jeśli zależy nam na smaku…
Danie
szybkie, ekonomiczne I wyjątkowo smaczne dla dorosłych i dla dzieci.
4 porcje
2 cukinie
pocięte w paski czyli na julienne
Szalotka –
drobno posiekana
Garść suszonych
borowików namoczona 30 min wcześniej we wrzątku
100 ml
śmietany kremówki
Oliwa
Sól, pieprz
Na sos
pomidorowy
2 duże
mięsiste pomidory – 600 g
obrane ze skórki i wypestkowane
Sól, pieprz
Oliwa I ½ łyżeczki
cukru
Parmezan do
posypania, bazylia
Na oliwie
podsmażamy szalotkę, dodajemy cukinie i odsączone, pocięte borowiki. Smażymy 4
minuty. Doprawiamy, wlewamy śmietanę I gotujemy kolejne 4 minuty.
Pomidory
podsmażamy na oliwie z przyprawami 5 minut. Miksujemy, dusimy jeszcze 3 minuty.
Ugotowany
makaron łączymy z cukinią i kremem.
Na dno
talerza wylewamy sos pomidorowy, układamy po środku makaron z cukinią,
posypujemy parmezanem.
A dziś
tymczasem już zaliczyliśmy tennis, za chwilę Antek zdaje egzamin z golfa na
czerwoną chorągiewkę… opuszczamy więc konserwatorium muzyczne bo trudno być w
dwóch miejscach naraz… a wieczorem idziemy do teatru, na 20h na spektakl dla
dzieci o dwóch panache co to w głowie sobie czymś żonglowali…
Pełnia lata
za oknem, ma być 30°C
dzisiaj… uf!
Maccharoni, courgettes et cèpes sur la sauce tomate
4 personnes
350 g de maccharoni
2 courgettes
1 échalotte
sel, poivre, huile d'olive
1 poignée des cèpes séchées réhydratées 30 min. dans de l'eau chaude
100 ml de crème liquide
Pour la sauce tomate
2 grosse tomates sans peau et pépins - 500-600 g
sel, poivre
1/2 càc de sucre
huile
en plus:
parmesan, basilic
Coupez les courgettes en julienne et faites les revenir avec l'échalotte ciselée dans de l'huile d'olive. Ajoutez les cèpes coupez en morceaux et cuisez 4 min. Assaisonnez puis versez la crème. Cuisez encore 4 min.
Les tomates coupées en morceaux sont à revenir dans l'huile avec les épices pendant quelques minutes. Puis mixez-les.
Assemblez les pâtes cuites avec les courgettes à la crème. Au fond de l'assiette disposez la sauce tomates puis au centre les pâtes. Soupoudrez du parmesan, décorez du basilic.
Uwielbiam wszystkie potrawy z dominacją warzyw.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie.
Pozdrawiam cieplutko