Co jakiś czas pytam mojego chłopaka cudnego co chciałby z mamą
ugotować i co zjeść. Zazwyczaj zaczyna wyliczankę od frytek ewentualnie od
chili con carne. Nie poprzestajemy jednak na tym. Staram się skłonić go do
skomponowania całodziennego menu, takiego na jakie ma ochotę, ale też takiego,
w którym mógłby uczestniczyć, przygotowując je. Zacęło się to, gdy Antek miał 5
lat i zrobił swoje pierwsze kokosanki a trwa do dzisiaj. On co prawda twierdzi,
że gotować nie umie, i że jego mama to 3 gwiazdki a on 3 minusy, ale jest to
całkowią nieprawdą bo radzi sobie w kuchni świetnie. Zioła kuchenne przez niego
zasiane rosną i sam je zjada ; zna się bardzo dobrze na różnych
przyprawach nawet zielony kardamom od białego rozróżnić potrafi czy świeży imbir
od tego w proszku. Wypracował też w sobie dość mocne już poczucie węchu i smaku
bo darowanej na Wielkanoc czekolady przez dziadków zjeśćnie chciał i wyrzuciliśm
ją na śmieci… « śmierdziała nam » a śmierdziała tym, że zamiast
wanili użyto waniliny, sztucznej wanili chemicznej w mlecznej czekoladzie i…
nie mogliśmy tego zjeść. Nie ten zapach, nie ten smak… brrr…
A więc
dzisiaj kuliarny Antek… w akcji…
Na
śniadanie zrobił nam i sobie sok z pomarańczy, wycisnął; obrał – pomogłam mu
świeże mango i pokroiliśmy je na kawałeczki, do tego dwie kromki wiejskiego
chleba z nutellą ( rzadko jada bo codziennie mu nie pozwalam na nutellę), miska
mleka z płatkami i z miodem.
Obiad… na
przystawkę sałatka z mini-pomidorków z bazylią z jego doniczki i oliwą. Po czym nieśmiertelne frytki domowe oraz domowe nuggetsy
z piekarnika. Na deser sery i miseczka truskawek.
Na
podwieczorek – upiekliśmy truskawkowo-pistacjowe babeczki – przepis na blogu z
kremem z mascarpone I truskawką na wierzchu… do tego będzie sok jabłkowy bo zaprosił
kolegów! Przepis na blogu!
A na
kolację zachciało mu się makaronu! Ma być maccharoni z julienne z cukini młodej
na sosie pomidorowo-kremowym z dodatkiem kilku borowików, wszystko posypane
parmezanem i do tego sałata z młodych listków szpinaku… oraz jogurt, na deser…
Mamy więc
co robić!
W
międzyczasie był już rano na choreografii, teraz gra z ojcem swoim w golfa za
miastem a na 18h ma trening tenisa bo za tydzień zawody…
Babeczki
truskawkowo-pistacjowe
Na 18-20
sztuk
2 duże
jajka
2 łyżeczki
proszku do pieczenia albo lepiej sody
40 cl
gęstej śmietany 15% tłuszczu
Na krem:
100 ml
kremówki ubitej
3 łyżki
cukru
Truskawki
drobno kroimy, pistacje siekamy. Masło ucieramy z cukrem na masę. Dodajemy
jajka i ucieramy dalej kilka minut. Następnie łączymy ze śmietaną i stopniowo z
przesianą mąką i sodą. Na koniec wrzucamy truskawki i pistacje. Ciastem
napełniamy do ¾ małe foremki papierowe i pieczemy 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Gdy
przestygną dekorujemy kremem i truskawkami. Przechowujemy w lodówce.
Muffins fraises - pistaches
Comme aujourd'hui c'est le jour d'Antoine... c'est lui qui a décidé de menu... dès le petit-déjeuner jusqu'à dîner. Et voici notre goûter...
Pour 18-20 pièces
500 g de fraises, plus pour décoration
60 g de pistaches
150 g de beurre
240 g de sucre
2 gros oeufs
300 g de farine
1 càc de bicrabonate de soude
40 cl e crème épaisse
Crème
150 g de mascarpone
100 ml de crème liquide montée en chantilly
3 càs de sucre
Coupez les fraises en petits morceaux, concassez les pistaches.
Travaillez le beurre avec le sucre puis ajoutez des oeufs. Mixez encore quelques instants. Ajoutez la crème et la farine tamisée progressivement ainsi que la bicarbonate. A la fin incorporez les fraises et les pistaches. Faites cuire dans les moules en papier à 180°C 20 min. Une fois refroidis, décorez les gâteaux de la crème et des fraises.
To ja chce mieć dziś dzień dziecka. Chcę takie babeczki !!!
OdpowiedzUsuńProszę, poczestuj sie!
UsuńCzy te truskawki o tej porze roku masz sprawdzone? Chodzi mi o źródło pochodzenia.
OdpowiedzUsuńCzy możesz podać przepis na sos beszamelowy? Proszę o dokładne proporcje ile czego? z czym ile czasu mieszać? itd. bo mi ten sos nie wychodzi :-(
Z góry dziękuję i pozdrawiam :-)
ps. zazdroszczę tej pasji do gotowania i pieczenia. Ja mam z tym problem ;-)
Sezon na truskawki we Francji rozpoczyna sie w drugiej połowie marca. Sa to Gariguettes jak te na zdjęciu, pierwsze wiosenne truskawki masę in France, słodkie i smaczne.
UsuńBeszamel to : 40 g masła roztopione w rondelku, na to wrzucamy 40 g mąki i mieszamy by powstała zasmazka. Gdy mamy zasmazke po 2 minutach około powoli stopniowo wylewamy mleko mieszając trzepaczka.... W zależności od pożądanej gęstości.... Od 30 cl do 50 cl na te porcje. Doprawaimy solą i pieprzem. Gotowe.
To masz szczęście z truskawkami. W Polsce są te hiszpańskie, których nie powinno się raczej spożywać z wiadomych względów.
UsuńDziękuję za przepis na beszamel. Nie dodajesz ani soku z cytryny, ani gałki muszkatołowej?
Soku z cytryny nie ale gałki czasem dodaje, zależy do czego ten beszamel. Truskawki hiszpańskie sa bardzo dobre, ale w Hiszpani, tam jest masa gatunków. Ten przywożone raczejnie sa dobre.
UsuńChodzi mi o taki beszamel do tego dania z wcześniejszego Twojego wpisu "Macaroni, ricotta, pomidorki". Bo zrobiłam tą zapiekankę i sos wyszedł mi jakiś mdły. :-/
UsuńOdnośnie truskawek, to te hiszpańskie są pędzone na jakiejś mega chemii, światła słonecznego nie widzą + wyzysk marokańskich kobiet, które na tych plantacjach truskawek pracują. Dlatego napisałam, że takich lepiej nie kupować.
Do tego beszamelu nie dodawlam galki bo jest ona slodkawa i tutaj nie pasuje... wyrazistosc dodaje dobre doprawienie sola i czarnym pieprzem, parmezan na wierzchu i same pomidorki - ich smak, aromat. Co do plantacji racji ale obawiam sie wszedzie wykorzystuja ludzi, niezaleznie od kraju i od plantacji... jako dziecko zbieralam truskawki na plantacjach w Polsce byly to takie grosze za kobialke... ze tez nazywalismy to wyzyskiem.
Usuńczy moglabys podac przepis na sos pomodorowo kremowy z cukinia? dziekuje
OdpowiedzUsuńtak, zamieszcze w najblizszych dniach.
Usuń