Straszną
chęć mam na wiosnę a nawet na lato na talerzu ! Zamawiam więc masę
zielonego i czerwonego bo truskawki jemy już codziennie, francuskie i gruntowe
oczywiście. Sezon na szparagi w pełni więc też ze dwa razy w tygodniu robię coś
szparagowego, narazie stare, sprawdzone receptury. Rozpoczął się też sezon na
groszek. Co prawda trzeba go łuskać ale lubię tę czynność, działa na mnie
kojąco, kilka groszków przy tym połknę na surowo…
Kilka dni
temu robiłam na kolację tę zapiekankę, prościutką a jakże smaczna, dziś pewnie
zrobię mieszankę ryżu z groszkiem, szparagami i innym młodym bobem. Zapraszam!
4 porcje
indywidualne
Około 350 g włuskanego groszku – 700 g w strączkach
2 jajka i 1
żółtko
20 cl
kremówki
Sól, pieprz
Groszek
gotujemy 6 min w oslonym wrzątku. Boczek podsmażamy. Jajka ubijamy widelcem
wraz ze śmietaną. Dodajemy groszek, boczek, doprawiamy i wlewamy zawartość do
foremek. Zapiekamy 20 min w 200°C .
Podajemy gorące ale dobre są też zimne flans…
Flans des petits pois
La saison est courte... donc profitons-en!
4 personnes
350 g de petits pois écossés - 700 g au total environ
2 oeufs et 1 jaune
50 g de parmesan râpé
20 cl de crème liquide
150 g de lardons
sel, poivre
Faites cuire les petis pois 6 min à l'eau salée. Faites revenir les lardons. Battez les oeus avec une fourchette, ajoutez la crème puis le reste des ingrédients. Versez la pâte dans des moules individuels. Cuisez 20 min à 200°C. Servez chaud ou tiède.
Zapiekanka w naczyniu zaroodpornym w sam raz, uwielbiam jak jest tak duzo napchanego sera. Nie do konca dietetyczne. Warte sprobowania, odwiedze sklep spożywczy, online jest juz idea obiadku ze znajomymi
OdpowiedzUsuń