czwartek, 25 kwietnia 2013

Flan czyli zapiekanka z zielonego groszku.// Flan des petits pois.


 

 
Flan czyli zapiekanka z zielonego groszku.
Straszną chęć mam na wiosnę a nawet na lato na talerzu ! Zamawiam więc masę zielonego i czerwonego bo truskawki jemy już codziennie, francuskie i gruntowe oczywiście. Sezon na szparagi w pełni więc też ze dwa razy w tygodniu robię coś szparagowego, narazie stare, sprawdzone receptury. Rozpoczął się też sezon na groszek. Co prawda trzeba go łuskać ale lubię tę czynność, działa na mnie kojąco, kilka groszków przy tym połknę na surowo…

 

Kilka dni temu robiłam na kolację tę zapiekankę, prościutką a jakże smaczna, dziś pewnie zrobię mieszankę ryżu z groszkiem, szparagami i innym młodym bobem. Zapraszam!

 

4 porcje indywidualne

 

Około 350 g włuskanego groszku – 700 g w strączkach

2 jajka i 1 żółtko

50 g świeżo startego parmezanu

20 cl kremówki

150 g chudego boczku bądź szynki

Sól, pieprz

 

Groszek gotujemy 6 min w oslonym wrzątku. Boczek podsmażamy. Jajka ubijamy widelcem wraz ze śmietaną. Dodajemy groszek, boczek, doprawiamy i wlewamy zawartość do foremek. Zapiekamy 20 min w 200°C. Podajemy gorące ale dobre są też zimne flans…

Flans des petits pois

La saison est courte... donc profitons-en!

4 personnes
350 g de petits pois écossés - 700 g au total environ
2 oeufs et 1 jaune
50 g de parmesan râpé
20 cl de crème liquide
150 g de lardons
sel, poivre

Faites cuire les petis pois 6 min à l'eau salée. Faites revenir les lardons. Battez les oeus avec une fourchette, ajoutez la crème puis le reste des ingrédients. Versez la pâte dans des moules individuels. Cuisez 20 min à 200°C. Servez chaud ou tiède.

1 komentarz:

  1. Zapiekanka w naczyniu zaroodpornym w sam raz, uwielbiam jak jest tak duzo napchanego sera. Nie do konca dietetyczne. Warte sprobowania, odwiedze sklep spożywczy, online jest juz idea obiadku ze znajomymi

    OdpowiedzUsuń