Po francusku zwane « cigares » cwyli cygarami. Zrobiłam
je wczoraj na podwieczorek. Są proste, i wyjątkowo smaczne gdyż połączenie
chrupiącej « koronki » z zimnym delikatnym musem satysfakcjonuje
nasze zmysły, że się tak « naukowo » wyrażę. Robi się dość szybko,
zjada od razu… choć jeśli coś zostanie lepiej nie napełniać rurek musem
zawczasu a przechować je suche w lodówce i napełnić tuż przed spożyciem.
4 porcje – 8 rurek jak na zdjęciu
Na mus :
15 cl kremówki
2 białka
3 płatki żelatyny – 6 g
Truskawki umyte i wyszypułkowane miksujemy z połową cukru.
Ubijamy kremówkę oraz białka z resztą cukru. Uprzednio namoczone w zimnej
wodzie płatki żelatyny roztapiamy na wolnym ogniu w 2 łyżkach musus, Łączymy z
resztą po czym dodajemy śmietanę ubitą oraz pianę z białek. Wstawiam do
lodówki.
Na rurki
Roztapiamy masło, miód i cukier. Na koniec zestawiamy z
ognia i wsypujemy mąkę intesywnie mieszając. Chłodzimy 2 h.
Po łyżce ciasta rozsmarowujemy na papierze do pieczenia
tworząc dość spore koła czy inne prostokąty… Pieczemy 5 minut w 180°C . Wyciągamy z piekranika
czekamy 1 minutę i zwijamy jeszcze dobrze ciepłe . Do środka by całośs dobrze
się trzymała wkładamy trzonek noża czy łyżki – ciasto stygnąc zrobi się dość
twarde, chrupiące.
Napełniamy zimne rurki musem za pomocą szprycy cukierniczej
a jak nie mamy to… wkładamy mus do woreczka – jak do zamrażalnika, obcinamy
rożek i napełniamy rurkę. Dekorujemy truskawkami.
Smacznego !
Zródło : Przepis pochodzi z magazynu kulinarnego « Régal »
N° 52, strona 86, ale został przeze mnie zmodyfikowany.
PS: Uwaga anonimowe komentarze, jak i obrazliwe komentarze nie beda na tej stronie zamieszczane. Prosze wiec o podpisywanie sie pod komentarzami.
Cigares à la mousse de fraises
Recette de n° 52 de "Régal", modifiée at adaptée
Mousse
250 g de fraises
15 cl de crème liquide
2 blancs d'oeufs
3 feuilles de gélatine
80 g de sucre
Pour cigares - 8 pièces
75 g de beurre
75 g de sucre
75 g de miel de tilleul ou acacia
75 g de farine
Mixez les fraises
avec la moitié de sucre. Faites fondre la gélatine préalablement trompée dans de l'eau froide dans 2 cuillère de mousse sur feu doux. Incorporez. Montez la crème en chantilly et les blancs en neige avec le reste du sucre. Assemblez le tout. Réservez au frais.Préparez la pâte en fondant sur feu doux tous les ingrédients, à la fin ajoutez la farine. Réservez au frais 2 h. Puis étalez avec une cuillère les cercles ou rectangles de pâte sur du papier cuisson. Cuisez 5 min à 180°C. Sortez du four pour 1 min puis roulez avec vos doigts. Vous pouvez maintenir leur forme en déposant à l'intérieur de cigare la manche d'un couteau par exemple. Ils durcissent en refroidissant. Remplissez de la mousse...
o jaziu, jeziu, ale mi się podoba. Ten mus, to łychami bym wcinała. No rurki też, ale wole mus !!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda