Przepis ze znakomitego bloga Alebabka czyli od Kingi
Paruzel, jednej z uczestniczek polskiej wersji Masterchef’a. Przepis znalazłam
wczoraj, wczoraj też był zamieszczony a szukałam pomysłu na coś szybkiego,
fajnego i co można zanieść, na wieczorny deser. U Alebabki, to były babeczki,
ja niestety nie miałam takich foremek, powstały więc mufinki, nieco
zmodyfikowane, ale tak pyszne… że nic nam nie zostało ! Bardzo lubie
inspirować się innymi blogami… jest to ogromne kulinarne bogactwo.
Ciasto
3 jajka 150 g cukru
100 ml
oleju
100 ml
likieru Tiramisu z oryginale, ja nie miałam czegoś takiego dałam więc 3 łyżki
Amaretto i 1 łyżkę Baleys oraz 2 śmietanki by uzupełnić płyn.
Pół łyżeczki proszku
do pieczenia
Na krem
Ja dałam 3 łyżki cukru pudru
100 ml kremówki ubitej
1 łyżka likieru
Jajka
ubiłam z cukrem 5 minut mikserem. Wlałam olej, likiery, wsypałam przesianą z
proszkiem mąkę I na 20 minut do piecyka, na 180°C .
Z tej porcji wyszlo mi 10 ciastek.
Muffins façon Tiramisu
La recette vient d'un blog polonais connu, d'une des participantes de Masterchef d Pologne, Kinga Paruzel.
Pâte
3 oeufs
150 g de sucre
100 ml d'huile
100 ml de liqueur - Tiramisu si vous en avez, moi j'ai pris amaretto et 1 càs de Baleys... plus 2 càs de crème pous avoir 100 ml de liquide
150 g de farine avec 1/2 càc de levure
Battez les oeufs avec du sucre 5 minutes. Puis ajoutez les ingrédients liquides. A la fin incorporez la farine tamisée avec la levure. Faites cuire les gâteaux 20 min à 180°C.
Crème
250 g de mascarpone
100 ml de crème en chantilly
3 càs de sucre glace
1 càs d'amaretto
Décorez de cette préparation vos gâteaux une fois refroidis... soupoudrez du chocolat râpé.
Świetne muffinki! Chętnie taką w niedzielne popołudnie znalazłabym na talerzu :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na muffinki :). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń