sobota, 2 marca 2013

Kuchnia rodem z północy// Cuisine du Nord

 photo DSC06381_zps117a4aeb.jpg
 
 
 
 
Z północy Francji oczywiście… na wczorajszej kolacji u Béatrice i jej rodziny. Pożywna, rozgrzewająca… i wyjątkowo smaczna !
Na przystawkę spróbowaliśmy dania o nazwie « luculusse » czyli warstwow układanej szynki z foie gras… podobno w oryginalne lepiej tę szynkę zastąpić podrobami – ozorkami cielęcymi, ale Bétarice wybrała tę wersję, która była smakowita.
 
Du Nord de la France, bien sûr… au dîner hier soir, chez Béatrice et sa famille. Nourrissante, réchauffante… et très goûteuse, c’est la cuisine de Béatrice !
En entrée nous avons eu de luculusse, sorte de mille-feuilles de jambon et du foi gras. Une autre version, avec la langue de veau est apparemment aussi très connue.
 
 
 photo DSC06382_zpsee1c7d77.jpg
 
 
Danie główne składało się z mięsa wołowego przyrządzonego w piwie tzw : carbonade. Lekko słodkawy posmak i rozpływające się kawałeczki mięsa duszone długo i cierpliwie… mhm do tego podsmażane ziemniaczki takie jak u mojej mamy…
 
Le plat principal – carbonade, laissait dans la bouche un goût légèrement sucré et peu marqué par la présence de la bière mais au final… extrêmement goûteux surtout servi avec des pommes de terre en tranches qui m’ont rappelé les pommes de terre de ma mère.
 
 photo DSC06383_zpsc34ebd0a.jpg
 

Następnie jak aże francuska tradycja spróbowaliśmy serów i konfitury z wiśni, podawanej do owczego sera z kraju Basków.
Ensuite comme la tradition française exige nous avons goûté aux fromages et à la confiture de cerises noires.
 
A na deser był prawdziwy nowojorski sernik z serka Philadelphia, z bazą ze spekulos i sosem z malin… Palce lizać !
Znakomity wieczór, dziekuję Béatrice !
 
 
 photo DSC06384_zpsca6c2c72.jpg
En dessert le vrai cheescake de New York avec le fromage Philadelphia et la base de speculos… Je m’en lèche encore les doigts !
Superbe soirée ! Merci Béatrice !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz