Gdybym
popatrzyła na zdjęcie to nie wiedziałabym co to za panierowane klopsy… Wyglądem
przypominają sycylijskie arancini, ale nazywają się zupełnie inaczej. Znane są
głównie w Rzymie jako przekąska, coś w rodzaju naszej kanapki, choć w Rzymie
nigdy ich nie jadłam ! Faszerowane mieszanką szynki i mozzarelli przy
rozrywaniu na pół ciągną się jak kabel telefoniczny – stąd ta nazwa. Rzymianie są
bardzo pomysłowi!
Na przepis
patrzyłam długo bo wydawał mi się trudny, ale wczoraj ruszyłam kolacyjną porą
do akcji i padliśmy, takie to dobreeee…
Lucia
pewnie zna?
Podstawą
jest tutaj risotto a jak wiadomo risotto robi się ze specjalnego ryżu
(carnaroli, vialone, Arborio…), jedna dziennikowiczka bardzo zle mnie kiedys
potraktowala bo napisalam o gatunkach ryżu a dla niej ryż był czymś białym,
kupionym w woreczku plastikowym i o gatunkach nic nie wiedziała więc wyzwała
mnie od snobów i innych takich… o niesprawiedliwości ludzka… Tak więc ryż ma
być do risotta bo inaczej te klopsiki się nie zlepią i nic z tego nie wyjdzie! Ten ryż musi być idealnie w białym winie i w
bulionie ugotowany na risotto… I ostudzony a dalej…
Robimy
tradycyjne risotto, na 12 suppli’al
1 cebula
2 łyżki
oliwy
80 cl białego
wina kuchennego
60 ml
bulionu z kury
Cebulę
posiekaną smażymy na oliwie, w szerokim garnku, tak by się tylko zeszkliła. Wrzucamy
ryż na 2 min aż jego ziarenka będą przezroczyste, pokrywamy swinem, czekamy az odparuje i stopniowo bulionem, gotujemy około 20 min. Na koniec dodajemy parmesan i masło. Risotto studzimy.
Następnie
kroimy bardzo drobno 2 plastry szynki i 80-100 g mozzarelli. Miksujemy
to, ale nie na całkowitą papkę. Na jednym talerzyku rozbijamy jajko, na drugi
wysypujemy mąkę na trzeci nieco startej bułki ( drobnej, domowej). Robimy coś w
rodzaju podłużnego placka na ręku, do środka wkładamy farsz I znów pokrywamy
ryżem z risotta. Formujemy taki podłużny klopsik – miałam nadzieję, że mi się
to utrzyma przy smażeniu – następnie jajko, mąka I bułeczka.
Smażymy w
bardzo gorącym oleju słonecznikowym aż nam się te suppli’al nieco zezłocą. Podajemy
gorące bądź zimne – też są dobre.
Suppli'al Telefono
Plat originaire de Rome. Comme notre sandwich c'est un en-cas mais délicieux...
Tout d'abord il faut prépare le risotto, le vrai... avec pour 12 pièces de suppli'al environ:
200 g de riz (Carnaroli, Arborio, Vialone)
80 ml de vin blanc
1 oignon ciselé
2 càs d'huile
60 ml de bouillon de poule
30 g de beurre
50 g de parmesan râpé
La recette est connue mais il faut refroidir la préparation... pour pouvoir former les suppli'al...
Farce:
2 tranches de jambon
100 g environ de mozzarella
On coupe les deux en petits dès et on les mixe assez grossièrement.
Préparons 3 assiettes: 1 avec de l'oeuf battu, l'autre avec de l farine et la troisième avec de la chapelure fine.
Placez sur votre main un peu de riz, 1 càs à peu près, déposez un peu de farce au milieu puis couvrez encore avec du riz en formant un boudin ou une boule. Passez dans l'oeuf, la farine, la chapelure. Faites cuire les suppli'al dans un bain d'huile très chaud... Servez chaud ou froid...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz