Nasz
sobotni podwieczorek a właściwie jego część… Pyszne więc polecam.
4 porcje
4 banany
5 cl rumu
10 cl
kremówki
Nagrzewamy
piekarnik do 180°C
i szybko łączymy składniki na crumble: wiórki, mąkę, 50 g cukru i 50 g masła. Rozwałkowujemy to
ciasto na pergaminie, kształt nie jest ważny bo później będziemy je kruszyć I łamać.
Pieczemy około 20 min. Obieramy banany I w całości podsmażamy je 3 min z każdej
strony na reszcie masła. Wykładamy je na talerze. Na tą samą patelnię wrzucamy
resztę cukru, chwilę karamelizujemy I wlewamy rum. Drewnianą łyżką energicznie
skrobiemy dno w tym momencie wlewamy kremówkę cały czas mieszając. Sos szybko
się zagęści po około 30 sekundach karmel jest gotowy. Podajemy całość… idelanie
pasowała by do tego deseru kulka lodów czy sorbetu kokosowego… niestety nie
miałam w zamrażalniku.
Bananes rôties...
Mniam...
4 personnes
4 bananes
75 g de beurre
90 g de sucre - complet si possible
5 cl de rhum
40 g de farine
40 g de noix de coco râpée
10 cl de crème
Chauffez le four à 180°C et assemblez rapidement les ingrédiants pour le crumble: coco, farine, 50 g de beurre et 50 g de sucre. Etalez la pâte sur du papier et faites cuire 20 min environ. La forme n'a pas d'importance car vous allez émiettez votre crumble après.
Dans le reste du beurre cuissez les bananes 3 min de chaque côté. Mettez-les sur les assiettes. Dans la même poêle ajoutez le reste du sucre, caramelisez quelques instants puis déglacez avec du rhum. A la fin ajoutez la crème, le caramel épaissit en 30 secondes... mélangez tout le temps.
Servez l'ensemble...
Super słodko i super smacznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl.
Przepraszam, że tutaj o tym piszę, ale nie mogłam znaleźć danych kontaktowych :)
Mmmm, to już wiem jaki deser będzie w sobotę :-) Pysznosci!
OdpowiedzUsuń