środa, 6 marca 2013

U Włocha czyli w jednej z lepszych włoskich knajpek w Bordeaux- fotoreportaż

 photo DSC06389_zpsb0e2bf7d.jpg
 
 
 
Jednej z lepszych i przez nas ulubioniej… bo są też inne a wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje. Peppone jest w mieście od 1975 roku, założony przez parę włoskich emigrantów. Ich dzieci założyły kilka lat temu nad brzegami Garonny, Peppone Ragazzi… Za co lubię to miejsce ?
Przede wszystkim za kuchnię autentyczną, na włoskich produktach… tutaj pizza pieczona jest na drewnie jak pod Napoli a na niej znajduje się sprowadzana mozzarella, ricotta… pomidory są świeże i dobrej jakości, wędlina oryginalna i cieniutko pocięta na takich oto maszynach poustawianych w lokalu.
 
 photo DSC06393_zps9e689f3d.jpg
 

 
 
 
 photo DSC06395_zpsc92e2c03.jpg
Pizza Medina: ricotta, pesto, prosciutto i swieze pomidory
 photo DSC06396_zps398e26c5.jpg
Pizza Piazza San Pedro sos pomidorowy, pomidorki, pesto, mozzarella, bazylia
 
 
Piwniczki oferują różnego rodzaju włoskie wina, oliwy oraz octy balsamiczne różnego wieku !
 
 
 photo DSC06392_zps5240b98e.jpg
 

octy balsamiczne
 
 photo DSC06402_zps2da30a09.jpg
Wina i likiery
 
Jest też piwniczka z serami gdzie Parmiggiano mają po 25 miesięcy dojrzewania za sobą… i suszące się szynki i pancetty… Lody są robione na miejscu według włoskich receptur.
 
 photo DSC06401_zpsd94e0c46.jpg
piwniczka z serami
 
 
 photo DSC06400_zpscc84d43d.jpg
szynki i pancetta
 photo DSC06399_zpsddf6e720.jpg
 
Lody o roznych smakach, smakow sie nie wybiera, podaja 6 roznych i to zawsze jest niespodzianka!
 photo DSC06398_zps8833883e.jpg
A to inny wloski deser: Zuppa... panettone, cassate, marschino i bita smietana, ktora to juz wloska nie jest!
 
Nic więc dziwnego, że miejsce cieszy się ogromną popularnością ; zawsze jest pełne klientów a od 19h30 ci co nie dostali się do środka o 19h oczekują na wolny stolik pod restauracją… nie ma bowiem u Włochów rezerwacji. Dlaczego ? Nie wiem niestety… od lat jednak widać po długości kolejki, że na takie jedzenie poczekać warto !
 
 photo DSC06403_zps60b8478c.jpg
kolejka pod lokalem, wczoraj okolo godziny 21h, pozostala jej czesc jest w korytarzu w srodku lokalu...
 
Ceny dość przystępne : Antipasti około 10 euro za talerz… Pizze od 12,90 euro wzwyż, pasty podobnie, mięsa około 20 euro… a desery od 6,95 euro w górę zależy jaki… Mniam…

dziekuje wlascicielom restauracji za udostepnienie mi wnetrz.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam Peppone! Coz za mile wspomnienie z pobytu w Bordeaux!

    OdpowiedzUsuń