Jednej z lepszych i przez nas ulubioniej… bo są też inne a
wiadomo, że o gustach się nie dyskutuje. Peppone jest w mieście od 1975 roku,
założony przez parę włoskich emigrantów. Ich dzieci założyły kilka lat temu nad
brzegami Garonny, Peppone Ragazzi… Za co lubię to miejsce ?
Przede wszystkim za kuchnię autentyczną, na włoskich
produktach… tutaj pizza pieczona jest na drewnie jak pod Napoli a na niej
znajduje się sprowadzana mozzarella, ricotta… pomidory są świeże i dobrej
jakości, wędlina oryginalna i cieniutko pocięta na takich oto maszynach
poustawianych w lokalu.
Pizza Medina: ricotta, pesto, prosciutto i swieze pomidory
Pizza Piazza San Pedro sos pomidorowy, pomidorki, pesto, mozzarella, bazylia
Piwniczki oferują różnego rodzaju włoskie wina, oliwy oraz
octy balsamiczne różnego wieku !
octy balsamiczne
Wina i likiery
Jest też piwniczka z serami gdzie Parmiggiano mają po 25
miesięcy dojrzewania za sobą… i suszące się szynki i pancetty… Lody są robione
na miejscu według włoskich receptur.
piwniczka z serami
szynki i pancetta
Lody o roznych smakach, smakow sie nie wybiera, podaja 6 roznych i to zawsze jest niespodzianka!
A to inny wloski deser: Zuppa... panettone, cassate, marschino i bita smietana, ktora to juz wloska nie jest!
Nic więc dziwnego, że miejsce cieszy się ogromną
popularnością ; zawsze jest pełne klientów a od 19h30 ci co nie dostali
się do środka o 19h oczekują na wolny stolik pod restauracją… nie ma bowiem u
Włochów rezerwacji. Dlaczego ? Nie wiem niestety… od lat jednak widać po
długości kolejki, że na takie jedzenie poczekać warto !
kolejka pod lokalem, wczoraj okolo godziny 21h, pozostala jej czesc jest w korytarzu w srodku lokalu...
Ceny dość
przystępne : Antipasti około 10 euro za talerz… Pizze od 12,90 euro wzwyż,
pasty podobnie, mięsa około 20 euro… a desery od 6,95 euro w górę zależy jaki… Mniam…
dziekuje wlascicielom restauracji za udostepnienie mi wnetrz.
dziekuje wlascicielom restauracji za udostepnienie mi wnetrz.
Uwielbiam Peppone! Coz za mile wspomnienie z pobytu w Bordeaux!
OdpowiedzUsuń