niedziela, 24 marca 2013

W oczekiwaniu na Wielkanoc – chrupiemy zajączki// En attendant les Pâques on croque les lapins!



 W oczekiwaniu na Wielkanoc – chrupiemy zajączki

Przepis wzięlam z blogu Everycakeyoubake… myślałam, że będą nieco mnie kruche a wyszły tak niebiańsko maślane i kruchutkie, że zanim dwa doniosłam do zdjęcia to już się połamały ! Na całe szczęście z tej porcji wychodzi 10 sporych sztuk. Te maślane, bardzo proste ciasteczka pachną pomarańczą, gdyż dodaje się do nich startą z tego owocu skórkę.

125 g masła

125 g skrobi ziemniaczanej

75 g mąki

40 g cukru pudru

Skórka starta z pomarańczy


Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąki oraz skórkę, zagniatamy ciasto, które dobrze chłodzimy. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i przez papier by się nie kleiło. Wycinamy foremką zajączki i pieczemy około 15-20 minut w 160°. Nie muszą być zrumienione… by były kruchutkie.

 

Byliśmy też dzisiaj na mszy roczystej i przepięknej, która rozpoczyna Wielkanocne Święta. Palmy we Francji nie czerpią jednak z wileńskiej tradycji… to mieszanka gałęzi drzewa oliwnego, bukszpanu, czasem ziół jak rozmaryn oraz wiosennych gałązek. Moja w tym roku jest wyjątkowo duża. Zawiesiłam na niej pisanki dziadkowe i podziwiam…
00027UE3NXR0RRNW.JPG
Les petits lapins de Pâques
00027UE4H9ULC0WK.JPG
En attendant le grand jour de fête...
125 g de beurre
125 de fécule de pommes de terre
75 g de farine
40 g de sucre glace
Ecorce râpée d'une orange
Travaillez le beurre avec le sucre pour obtenir un mélange mousseu. Ajoutez les farines et l'écorce. Gardez la pâte au frais minimum 1 h. Aplatissez-là avec un rouleau sur du papier cuisson et à travers le papier cuisson si non elle colle! Découpez les lapins avec un emporte-pièce. Cuisez 15-20 min à 160°C. Attention ils sont trsè fragiles, très friables mais si bon....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz