Typowo francuski wypiek. Znane
od średniowiecza... głównie dzięki zakonowi żeńskiemu Visitandines, który tę
recepturę stworzył, zachwycają do dziś. Financier to ciastko na bazie
zmielonych migdałów. Z czasem zaczęto do niego dodawać owoce: maliny, jagody oraz
kawałeczki gorzkiej czekolady choć naturalne też jest znakomite. Ciastkarze wokół
paryskiej giełdy nadali mu formę prostokąta, ale to forma owalna, niezbyt
regularna, przypominajacą monetę jest oryginalną formą tego wypieku.
W zeszłą sobotę zrobiłam
Financiers w dwóch wersjach : z malinami oraz z pistacjami. Jak zwykle
łudziłam się, że zostaną na dwa week-endowe dni czyli na sobotę i na niedzielę…
Antek i mój mąż mają jednak apetyt, zjedliśmy wszystko w sobotę…
Robiłam je w dużym i w małym formacie więc trudno mi
powiedzieć ile sztuk, ale z pewnością są to 4-6 porcji :
5 białek
Maliny świeże
i mrożone a do wersji pistacjowej 2 łyżeczki purée z pistacji i kilka
posiekanych pistacji.
Białka
ubijamy na niezbyt sztywną pianę. Migdały, mąkę i cukier łączymy w misce. Masło
stapiamy i nieco chłodzimy. Wlewamy je do miski z mąką następnie dodajemy
białka stopniowo. Do połowy masy dodajemy pistacjową masę, pozostałą wlewamy do
foremek i na wierzchu układamy po 3-4 malinki. Pieczemy w 180°C 25-30 minut.
Financiers framboises ou pistaches
Connus depuis le Moyen Age ces petits gâteaux plaisent aussi aujourd'hui...
5 blancs d'oeufs
87,5 g de poudre d'amande
150 g de beurre
185 g de sucre glace
50 g de farine
Framboises fraîches ou surgelées, purée de pistache 2 càc et quelques pistaches finement coupées.
Battez les blancs en neige, pas très ferme. Fondez le beurre et laissez-le refroidir. Mélangez ensemble les ingrédients secs. Incorporez y délicatement le beurre puis les blancs. Dans la moitié de la pâte ajoutez la purée de pistache. Remplissez les moules, en papier ou en silicone beurrées. Placez 3-4 framboises sur les gâteaux à la framboises et faites-les cuire 25-30 min à 180°C. Servez froids ou tièdes...
Bardzo apetycznie wyglądają z tymi malinkami
OdpowiedzUsuńDziękuje Angie!
Usuńmam pytanie- czy one są trudne czy raczej z gatunku- zawsze wychodzą? bo ja jestem beztalencie do ciast jeśli nie są bardzo łatwe, ale te tak kusząco wyglądają!
OdpowiedzUsuńZawsze wychodzą! Bez problemu, nie ma w nich nic trudnego.
Usuń