Taki nasz dzisiejszy, poobiedni deser… prosty i dosc szybki.
Na 4 małe foremki
2 jajka
20 cl mleka
1 łyżka
mąki pszennej
1 łyżka
skrobi kukurydzianej bądz mąki ziemniaczanej
Spora
łyżeczka pasty pistacjowej czyli zmielonych pistacji
Kilka mlecznych
czekoladek… można je zrobić samemu mieszając 50 ml gorącej kremówki z 50 g posiekanej czekolady i wlewając
tę masę do pojemników po lodzie – zamarżamy około 2 h przed użyciem. Ja nie
miałam ochoty użyłam więc zwykłych kostek mlecznej czekolady Lindt.
Masło do
formy
Ewentualnie
kakao do wysypania foremek
Mleko
zagotowujemy. W tym czasie mieszamy żółtka z cukrem kryształem, mąkami i pastą
pistacjową. Wlewamy powoli gorące mleko ubijając masę trzepaczką. Przelewamy ją
do garnka Iichwilę trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Białka ubijamy na
sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Łączymy obie masy. Do foremek wysmarowanych
masłem i wysypanych kakao wlewamy trochę masy, układamy na wierzchu kostkę
czekolady pokrywamy dalej masą.
Uwaga by
suflet w miarć równomiernie rósł gładzimy powierzchnię i wokół brzegu robimy
trzonkiem łyżeczki mały rowek. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku równe 25
minut. Podajemy z czekoladą ułożoną na wierzchu, która nam się ładnie rozpłynie…
I posiekanymi pistacjami.
Soufflé choco-pistache
4 petites portions
2 oeufs
20 cl de lait
30 g de sucre glace
30 g de sucre poudre
1 càs de farine
1 càs de Maizena
1 càc bien pleine de pâte de pistache
beurre pour les formes
cacao
quelques chocolats au lait fait maison ou industriels
Faites chauffez le lait. Pendant ce temps mélangez les jaunes, les farine, la pâte de pistache de sucre poudre. Versez le lait chaud sur ce mélange et mélangez bien. Transvasez le tout dans la casserole et faites épaissir sur le feu doux. Réservez. Battez les blanc en neige avec du sucre glace. Assemblez les deux préparations quand la première est bien froide. Beurrez les moules, vous pouvez les soupoudrez aussi du cacao. Disposez un peu de pâte à soufflé, puis un chocolat puis encore la pâte. Faites cuire 25 min à 180°C. Aplattisez bien la surface du soufflé avant la cuisson et faites avec la manche d'une cuillère tout autour un petit peu d'espace - votre sooufflé montera uniformement.
Ależ ma śliczny kolor!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
O tym decydują pistacje muszą być dobre obronę z lusek, które sprawiają, ze kolor robi sie brunatny...
UsuńAgnieszko, kiedy Ty znajdujesz czas na przygotowywanie tych pyszności! Co przeglądam blogi, to u Ciebie coś fajnego nowego. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńOj tylko w weekendy... Zazwyczaj w a tygodniu, stopniowo jak mam czas publikuje.
Usuń