sobota, 9 marca 2013

Suflet pistacjowo-czekoladowy// Soufflé choco-pistache

 photo DSC06412_zps5bd7522d.jpg
 
Taki nasz dzisiejszy, poobiedni deser… prosty i dosc szybki.
 
Na 4 małe foremki
 
2 jajka
20 cl mleka
30 g cukru kryształu i
30 g cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobi kukurydzianej bądz mąki ziemniaczanej
Spora łyżeczka pasty pistacjowej czyli zmielonych pistacji
 
Kilka mlecznych czekoladek… można je zrobić samemu mieszając 50 ml gorącej kremówki z 50 g posiekanej czekolady i wlewając tę masę do pojemników po lodzie – zamarżamy około 2 h przed użyciem. Ja nie miałam ochoty użyłam więc zwykłych kostek mlecznej czekolady Lindt.
Masło do formy
Ewentualnie kakao do wysypania foremek
 
Mleko zagotowujemy. W tym czasie mieszamy żółtka z cukrem kryształem, mąkami i pastą pistacjową. Wlewamy powoli gorące mleko ubijając masę trzepaczką. Przelewamy ją do garnka Iichwilę trzymamy na ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Łączymy obie masy. Do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych kakao wlewamy trochę masy, układamy na wierzchu kostkę czekolady pokrywamy dalej masą.
 
 
  photo DSC06408_zps57bf135d.jpg
Uwaga by suflet w miarć równomiernie rósł gładzimy powierzchnię i wokół brzegu robimy trzonkiem łyżeczki mały rowek. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku równe 25 minut. Podajemy z czekoladą ułożoną na wierzchu, która nam się ładnie rozpłynie… I posiekanymi pistacjami.
 photo DSC06415_zpsbfb5c86d.jpg
 
Soufflé choco-pistache
 
 
4 petites portions
 
2 oeufs
20 cl de lait
30 g de sucre glace
30 g de sucre poudre
1 càs de farine
1 càs de Maizena
1 càc bien pleine de pâte de pistache
 
beurre pour les formes
cacao
quelques chocolats au lait fait maison ou industriels
 
Faites chauffez le lait. Pendant ce temps mélangez les jaunes, les farine, la pâte de pistache de sucre poudre. Versez le lait chaud sur ce mélange et mélangez bien. Transvasez le tout dans la casserole et faites épaissir sur le feu doux. Réservez. Battez les blanc en neige avec du sucre glace. Assemblez les deux préparations quand la première est bien froide. Beurrez les moules, vous pouvez les soupoudrez aussi du cacao. Disposez un peu de pâte à soufflé, puis un chocolat puis encore la pâte. Faites cuire 25 min à 180°C. Aplattisez bien la surface du soufflé avant la cuisson et faites avec la manche d'une cuillère  tout autour un petit peu d'espace - votre sooufflé montera uniformement.

4 komentarze:

  1. Ależ ma śliczny kolor!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tym decydują pistacje muszą być dobre obronę z lusek, które sprawiają, ze kolor robi sie brunatny...

      Usuń
  2. Agnieszko, kiedy Ty znajdujesz czas na przygotowywanie tych pyszności! Co przeglądam blogi, to u Ciebie coś fajnego nowego. Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tylko w weekendy... Zazwyczaj w a tygodniu, stopniowo jak mam czas publikuje.

      Usuń