wtorek, 19 marca 2013

Migdałowe delicje czyli Financiers : malinowe i pistacjowe// Financiers framboises ou pistaches


Migdałowe delicje czyli Financiers : malinowe i pistacjowe

 

Typowo francuski wypiek. Znane od średniowiecza... głównie dzięki zakonowi żeńskiemu Visitandines, który tę recepturę stworzył, zachwycają do dziś. Financier to ciastko na bazie zmielonych migdałów. Z czasem zaczęto do niego dodawać owoce: maliny, jagody oraz kawałeczki gorzkiej czekolady choć naturalne też jest znakomite. Ciastkarze wokół paryskiej giełdy nadali mu formę prostokąta, ale to forma owalna, niezbyt regularna, przypominajacą monetę jest oryginalną formą tego wypieku.
 
 

 
 


W zeszłą sobotę zrobiłam Financiers w dwóch wersjach : z malinami oraz z pistacjami. Jak zwykle łudziłam się, że zostaną na dwa week-endowe dni czyli na sobotę i na niedzielę… Antek i mój mąż mają jednak apetyt, zjedliśmy wszystko w sobotę…

 

Robiłam je w dużym i w małym formacie więc trudno mi powiedzieć ile sztuk, ale z pewnością są to 4-6 porcji :
 
5 białek
87,5 g zmielonych migdałów
150 g masła
185 g cukru pudru
50 g mąki
Maliny świeże i mrożone a do wersji pistacjowej 2 łyżeczki purée z pistacji i kilka posiekanych pistacji.
 
Białka ubijamy na niezbyt sztywną pianę. Migdały, mąkę i cukier łączymy w misce. Masło stapiamy i nieco chłodzimy. Wlewamy je do miski z mąką następnie dodajemy białka stopniowo. Do połowy masy dodajemy pistacjową masę, pozostałą wlewamy do foremek i na wierzchu układamy po 3-4 malinki. Pieczemy w 180°C 25-30 minut.
00027JG04QG0QN18.JPG
 
Financiers framboises ou pistaches
 
Connus depuis le Moyen Age ces petits gâteaux plaisent aussi aujourd'hui...
 
5 blancs d'oeufs
87,5 g de poudre d'amande
150 g de beurre
185 g de sucre glace
50 g de farine
 
Framboises fraîches ou surgelées, purée de pistache 2 càc et quelques pistaches finement coupées.
 
Battez les blancs en neige, pas très ferme. Fondez le beurre et laissez-le refroidir. Mélangez ensemble les ingrédients secs. Incorporez y délicatement le beurre puis les blancs. Dans la moitié de la pâte ajoutez la purée de pistache. Remplissez les moules, en papier ou en silicone beurrées. Placez 3-4 framboises sur les gâteaux à la framboises et faites-les cuire 25-30 min à 180°C. Servez froids ou tièdes... 

4 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają z tymi malinkami

    OdpowiedzUsuń
  2. mam pytanie- czy one są trudne czy raczej z gatunku- zawsze wychodzą? bo ja jestem beztalencie do ciast jeśli nie są bardzo łatwe, ale te tak kusząco wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze wychodzą! Bez problemu, nie ma w nich nic trudnego.

      Usuń