wtorek, 12 marca 2013

Kurczak w riesling’u// Poulet au riesling

 photo DSC06410_zps70ae2cf6.jpg
 
 
 
Typowe danie z alzackiej kuchni, według mniej jednej z lepszych kuchni regionalnych we Francji. Bogatej francuskimi i niemieckimi tradycjami kulinarnymi, zachwycającej swą różnorodnością. Niestety nie mam pod ręką zdjęć z Alzacji… Wczoraj zamieściła je Pistachio ilustrując swojego koguta w rieslingu… Bo na dodatek, że smaczna to Alzacja jest też piękna. Wielu znakomitych kucharzy pochodzi z tego regionu i często tam też pracuje… Christoph Felder na przykład… i bogini konfitur Christine Ferber…
 
No więc kurczak… w winie z Alzacji, białym, wytrawnym rieslingu… niezwykły smak !
 
Duży kurczak wiejski około – 1,8 kg
400 g pieczarek
Duża cebula
40 cl riesling
1 łyżka mąki
70 g masła
20 cl śmietany kremówki
Sok z pół cytryny
Sól, pieprz
 
Kurczaka kroimy na części i podsmażamy na połowie masła. Wyjmujemy i w tym samym garnku podsmażamy posiekaną cebulę. Wkładamy z powrotem kurczaka jak się ta cebula zeszkli, posypujemy mąką i pokrywamy całość winem, doprawiamy, dusimy pod przykryciem około 40 minut.
 
Pieczarki obrane i pokrojone w ćwiartki podsmażamy na reszcie masła, doprawiając i skrapiając kilkoma kroplami soku z cytryny.
Mięso wyjmujemy, sos przecedzamy i redukujemy na ostrym ogniu o około 1/3. Dodajemy śmietankę dalej redukujemy. Na koniec wkładamy mięso I pieczarki, już tylko lekko podgrzewamy i podajemy….
Najlepiej z makaronem z Alzacji czyli ze spaetzles… niestety nie miałam podałam więc z ryżem.
 
 photo DSC06411_zps41b69f37.jpg
 
Poulet au riesling
 
Typiquement alsacien, savoureux comme la région!
 
1 gros poulet fermier 1,8 kg
1 oignon
400 g de champignons de Paris
40 cl de riesling
1 càs de farine
70 g de beurre
jus d'un demi citron
20 cl de crème
sel, poivre
 
Coupez le poulet et faites le colorer dans la moitié du beurre. Enlevez puis ajoutez dans la même casserole l'oignon ciselé. Une fois qu'il colore ajoutez de nouveau la viande, soupoudrez le tout de la farine, assaisonnez et couvrez avec du riesling. Faites mijoter sous couvercle 40 min environ. Les champignons nettoyés et coupés en 4, placez dans une grande poêle avec le reste du beurre, assaisonnez et faites sauter quelques minutes en ajoutant quelques gouttes du citron.  
 
Une fois la viande cuit, sortez-la, filtrez la sauce et faites la réduire à feu vif de 1/3. Ajoutez la crème et le reste du jus de citron. Réduisez encore un peu. Replacez la viande, les champignons dedans... 
servez avec spaetzles... moi j'en avais pas alors... j'ai choisi le riz!  

2 komentarze:

  1. Wspaniale zgrałyśmy się tym przepisem. To świetne danie. Lecę pisać kolejny alzacki post. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować, bo nie jadłam jeszcze niczego z tej kuchni, a prezentuje się bardzo ciekawie!

    OdpowiedzUsuń