Niestety nie mogę już wytrzymać i jeszcze tyle czekać… na tę
wiosnę, która zapowiedziała się bo hiacynty rozkwitły, po czym znów nas
zamroziło, dziś skrobałam samochód przez kwadrans a teraz znów się pokazuje,
wiosna oczywiście.
Ta moja
wiosna na talerzu była całkowicie made in Spain , ale to ode mnie niedaleko
1,5 h jazdy samochodem ! Był więc zielony groszek świeży, młody bób i cukinia
wszystko z aromatycznym, dobrze przyprawionym łososiem… Polecam.
4 porcje
4 kawałki
łososia po 150 g ,
ze skórą.
Około 400 g zielonego groszku
Cukinia
Oliwa
Kremówka 10
cl
Przyprawy:
zielony kardamom, pieprz, sól, można też dodać ziarenka fenkuła.
Rybę
przyprawić I odstawić. Bób obgotować, zdjąć twardą skórkę z każdego ziarenka i ugotować
5 minut w oslonym wrzątku, przelać lodowatą wodą.
Groszek
ugotwać 6 minut w osolonym wrzątku. Połowę groszku zmiksować i przetrzeć przez
sito. Cukinię pokroić na brunoise i zeszklić na oliwie.
Śmietanę ubić i dodać do niej przetarty
groszek.
Rybę
podsmażyć 1 min na ostrym ogniu od strony skóry a następnie 5 mniut na wolnym
ogniu z drugiej strony. W ostatniej chwili odgrzać wszytskie warzywa wraz z
cukinią na patelni. Podawać łososia na bitej groszkowej śmietanie z wiosennymi
warzywami…
Saumon et légumes de printemps
Légumes made in Spain mais bon... je n'en peux plus d'attendre!!!
4 portions
4 pavés de saumon 150 g
Fèves 150 g
Petits pois 400 g
1 courgette
huile d'olive
crème liquide 10 cl
épices: cardamome verte, sel, poivre, grains de fenouil
Epicez le poisson et réservez. Faites cuire les fèves et les petis pois. Féves d'abord 2 minutes dans l'eau bouillante salée, puis enlévez la première peau et faites cuire encore 5 minutes. Rafraichissez avec de l'eau glacée. Les petits pois 6 minutes dans l'eau salée. Coupez la courgette en brunoise puis faites la revenir dans l'huile. Battez la crème en chantilly. Passez la moitié de petits pois au chinois et ajoutez-le dans votre crème.
Cuisez le poisson 1 min à feu vif côté peau puis 5 min de l'autre côté doucement. Réchauffez les légumes dans la poêle avec la courgette. Servez l'ensemble...
Groszkowa bita śmietana brzmi interesująco :-)
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię za tak częste wpisy! Dużo kulinarnie się dzieje.
Spodobał mi sie kontrast zimnej śmietany i gorącej ryby jak i delikatnej, trochę mdlej śmietanki z przyprawiona i chrupiaca ryba.... Lubię, gdy moje kubki smakowe sa kompleksowo usatysfakcjonowane. Zamieszczamy przepisy z weekendu w tygodniu rzadko mam czas na takie gotowanie ale w sobotę i niedziele robię po 3-4 nowe Dania.
UsuńSama nazwa jest juz smakowita :)
OdpowiedzUsuńAngie smacznego!
Usuń