środa, 27 lutego 2013

Tęsknota za wiosną – łosoś na groszkowej bitej śmietanie// Nostalgie de printemps - saumon sur la chantilly aux petits pois

 photo DSC06373_zps174b19ec.jpg
Niestety nie mogę już wytrzymać i jeszcze tyle czekać… na tę wiosnę, która zapowiedziała się bo hiacynty rozkwitły, po czym znów nas zamroziło, dziś skrobałam samochód przez kwadrans a teraz znów się pokazuje, wiosna oczywiście.
Ta moja wiosna na talerzu była całkowicie made in Spain, ale to ode mnie niedaleko 1,5 h jazdy samochodem ! Był więc zielony groszek świeży, młody bób i cukinia wszystko z aromatycznym, dobrze przyprawionym łososiem… Polecam.
 photo DSC06370_zps557f4a45.jpg

4 porcje
4 kawałki łososia po 150 g, ze skórą.
150 g młodego, obranego bobu
Około 400 g zielonego groszku
Cukinia
Oliwa
Kremówka 10 cl
Przyprawy: zielony kardamom, pieprz, sól, można też dodać ziarenka fenkuła.
 photo DSC06369_zpse63ef953.jpg

Rybę przyprawić I odstawić. Bób obgotować, zdjąć twardą skórkę z każdego ziarenka i ugotować 5 minut w oslonym wrzątku, przelać lodowatą wodą.
Groszek ugotwać 6 minut w osolonym wrzątku. Połowę groszku zmiksować i przetrzeć przez sito. Cukinię pokroić na brunoise i zeszklić na oliwie.
 Śmietanę ubić i dodać do niej przetarty groszek.
Rybę podsmażyć 1 min na ostrym ogniu od strony skóry a następnie 5 mniut na wolnym ogniu z drugiej strony. W ostatniej chwili odgrzać wszytskie warzywa wraz z cukinią na patelni. Podawać łososia na bitej groszkowej śmietanie z wiosennymi warzywami…
 photo DSC06372_zpsf2200790.jpg
Saumon et légumes de printemps
Légumes made in Spain mais bon... je n'en peux plus d'attendre!!!
4 portions
4 pavés de saumon 150 g
Fèves 150 g
Petits pois 400 g
1 courgette
huile d'olive
crème liquide 10 cl
épices: cardamome verte, sel, poivre, grains de fenouil
Epicez le poisson et réservez. Faites cuire les fèves et les petis pois. Féves d'abord 2 minutes dans l'eau bouillante salée, puis enlévez la première peau et faites cuire encore 5 minutes. Rafraichissez avec de l'eau glacée. Les petits pois 6 minutes dans l'eau salée. Coupez la courgette en brunoise puis faites la revenir dans l'huile. Battez la crème en chantilly. Passez la moitié de petits pois au chinois et ajoutez-le dans votre crème.
Cuisez le poisson 1 min à feu vif côté peau puis 5 min de l'autre côté doucement. Réchauffez les légumes dans la poêle avec la courgette. Servez l'ensemble...

4 komentarze:

  1. Groszkowa bita śmietana brzmi interesująco :-)

    Podziwiam Cię za tak częste wpisy! Dużo kulinarnie się dzieje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spodobał mi sie kontrast zimnej śmietany i gorącej ryby jak i delikatnej, trochę mdlej śmietanki z przyprawiona i chrupiaca ryba.... Lubię, gdy moje kubki smakowe sa kompleksowo usatysfakcjonowane. Zamieszczamy przepisy z weekendu w tygodniu rzadko mam czas na takie gotowanie ale w sobotę i niedziele robię po 3-4 nowe Dania.

      Usuń
  2. Sama nazwa jest juz smakowita :)

    OdpowiedzUsuń