sobota, 23 lutego 2013

Niebiańskie ciasto z kumquatem ? … nie z pomarańczami !// Gâteau céleste aux kumquats? ... non à l'orange!

 photo DSC06357_zps4231c8c5.jpg
 
 
 
Chciałam zrobić oryginalne ciasto łącząc kumquaty i czekoladę. Teraz akurat jest na nie sezon jak i na inne cytrusy. Zamówiłam zakupy i 500 g kumquatów ale niestety nie przywieźli ich, gdyż było tyle zamówień, że dla mnie zabrakło.
 
Ochota na ciasto jednak pozostała. I tak wpatrując się w ten przepis w książce « Cudowna czekolada » - "Merveilleux Chocolat", autorstwa znakomitej Patrici Lousady postanowiłam ciasto zrobić z pomarańczami… wyszło niebiańskie…
 
Kilkanaście minut temu Antek biegał po kuchni z ciastem w buzi i twierdził, że upadnie takie to dobre… po francusku « cela est à tomber » to takie wyrażenie, określające coś wyjątkowo pysznego…
Do dzieła więc !
 
8 porcji
 
Pomarańcze
 
Minimum 3 jedna pocięta w plastry, dość cienkie, dwie pozostałe obrane w cząstki bez białych skórek, po francusku à vif…
Plastry będziemy gotować na wolnym ogniu 20 minut w syropie z 20 cl wody i 100 g cukru.
 
 photo DSC06352_zps7f70c37d.jpg
Cząstki będziemy również gotować, tak by były confit, prawie ale nie do końca w podobnym syropie nieco mnie wody 15 cl.
 
 
 
 photo DSC06353_zps6720e71f.jpg
 

Ciasto czekoladowe
 
45 g mąki
150 g cukru
3 jajka
Szczypta soli
90 g gorzkiej, dobrej czekolady
100 g masła
Łyżka kakao
 
Mąkę, cukier i jajka ubijamy przez równo 8 minut w misce ustawionej na garnku z gorącą wodą. Uwaga ta woda nie ma się gotować, ma tylko lekko wrzeć. Powstanie puszysta masa, trochę układająca się we wstążki. Nad drugim garnkiem również na parze roztapiamy czekoladę z masłem i z kakao. Łączymy obie masy ubijając jeszcze kilka minut. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C, w tortownicy wyłożonej pergaminem, o średnicy 22-24 cm.
Ciasto po upieczeniu wykładamy na kratkę by móc je polać polewą, gdy nieco przestygnie.
 
 
 
 photo DSC06361_zpsba113a5d.jpg
 

 
Polewa
 
125 g gorzkiej czekolady
30 g masła
2 łyżki mleka
Roztapiamy składniki na parze, chwilę czekamy by polewa nie miała zbyt płynnej konsystencji. Pokrywamy nią ciasto. Dekorujemy plastrami pomarańczy I podajemy z cząstkami pomarańczy confit.
 
Ja nie chcąc wylewać syropów po gotowaniu pomarańczy nasączyłam trzema łyżkami, każdego z nich ciasto… rewelacja!
 
 photo DSC06365_zps8f190fe8.jpg
 

No a teraz to już jemy… mężów pilnujemy by wszystkiego nie skonsumowali za jednym razem…
 
 photo DSC06356_zps04374bd6.jpg
 
Gâteau céleste ... à l'orange
 
Du livre "Merveilleux chocolat" Patricia Lousada
 
8 portions
 
Oranges
 
3 minimum
1 en tranche fines
2 en quartiers pélés à vif
 
Les deux préparations sont à cuire: les tranches dans un sirop de 20 cl d'eau et 100 g de sucre 20 min. à feu doux. Les quartiers dans un sirop de 100 g de sucre et 15 cl d'eau d'abord doucement puis à feu vif pour qu'ils soit presque confits, comme sur les photos plus haut.
 
 
Pâte
45 g de farine
150 g de sucre
3 oeufs
pincée de sel
90 g de chocolat noir
100 g de beurre
1 càs de cacao
 
Battez avec un mixeur la farine, le sucre, le sel et les oeufs, au bain marie, doucement frémissant, pendant 8 minutes. Faites fondre le chocolat avec du beurre et le cacao. Assemblez les deux préparations et battez encore quelques minutes.
Faites cuire dans un four à 160°C pendant 25 min, puis sortez le gâteau sur une grille pour mettre le glaçage.
 
Glaçage
 
125 g de chocolat noir
30 g de beurre
2 càs de lait
 
Faites fondre tout cela au bain marie... attendez un peu pour que le glaçage ne soit pas trop liquide. Versez au centre du gâteau.
Décorez avec des tranches d'oranges et servez avec les quartiers...
 
C'est à Tomber comme l'a dit Antoine!

3 komentarze:

  1. Musi smakować niebiańsko! Tak rzadko piekę ciasta - jak patrzę na to, postanawiam, że muszę to zmienić! Pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda. Chętnie porwalabym kawalek do kawy:), a nawet dwa :))
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń