czwartek, 14 lutego 2013

Zupa z topinambura// Crème de topinambours au balsamicco

 photo DSC06335_zps913380f9.jpg
 
 
 
W smaku genialna… oryginalna bo topinambur choć należy do tzw : dawnych i starych warzyw w latach powojennych stracił na popularności. Dziś wraca do łask i zasłużenie. Zupę podałam wczoraj na kolację ze zrdeukowanym Balsamicco… pyszności !
 
 
4 porcje
Szalotka
Biała część pora
500 g topinambura
Rosół z kury do pokrycia około 1 l
Śmietanka
Sól, pieprz
2 łyżki octu balsamicznego im starszy i gęstszy tym lepiej
Masło
 
 
 photo DSC02451_zpsfaf1f548.jpg
 

Na łyżce masła podsmażamy posiekaną szalotkę i pokrojony por. Uważamy by nie nabrały koloru. Dorzucamy obrane i pokrojone topinambury, pokrywamy rosołem i gotujemy około 20 min. Miksujemy całość. Doprawiamy śmietanką, pieprzem.
 
Na patelni albo w garnuszku redukujemy ocet…w zależności od jego gęstości zajmuje to od 1 minuty do 10 minut… Jak ma konsystyencjć syropu rysujemy nim esy-floresy na powierzchni zupy…
 
 
 
Crème de topinambours
 
4 portions
 
1 échalote
1 poireau, côté blanc
500 g de topinambours
1 l environ de bouillon de poule
beurre
2 càs de vinaigre balsamique, le plus vieux et le plus épais possible
poivre, sel
crème liquide
 
Faites revenir l'échalote ciselée et le poireau dans du beurre, sans colorer. Ajoutez les topinambours coupés en dès puis couvrez du bouillon. Laissez cuire 20 minutes environ. Mixez, assaisonnez, ajoutez de la crème. Faites réduire le vinaigre dans une petite casserole jusqu'à ce qu'il devient syropeux... Dessinez ce que vous voulez sur la surface de votre soupe... Bonne apétit!
 

2 komentarze: