Zamówiłam z zakupami warzywno-owocowymi jagnięcą łopatkę. Rzadko
przyrządzam jagnięcinę, zazwyczaj na Wielkanoc i kilka razy wiosną. Nie znam
też za wielu sposobów na nią, ale w ten week-end miałam ochotę na tajine… czyli
słodko-słone danie rodem z Magrebu. Wyszło znakomicie. Tak więc polecam.
Na 4 porcje
3 spore cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Przyprawy po pół
łyżeczki : zmielonej kolendry ; cynamonu, kminku, imbiru
Sól, pieprz
Zielona kolendra
Lyżka miodu
6-8 suszonych moreli i tyleż połówek z syropu w tym sezonie
Garść migdałów
Mięso podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy i obtaczamy w wymienionych
przyprawach. Na dnie garnka – ja robiłam w szybkowarze, najlepiej jest mieć
specjalne naczynie do tajine- układamy 2/3 posiekanej cebuli I czosnku, na to
mięso I pozostałą cebulę. Dusimy 1,5h, pod przykryciem.
Następnie
na miodzie karamelizujemy morele około 10 min w osobnym garnuszku. Dodajemy
morele do mięsa i dusimy jeszcze całość 15 min. Podajemy ze zgrilowanymi na
patelni migdałami, zieloną kolendrą i oczywiście kasza kuskus.
Tajine aux abricots
4 personnes
1,2 kg d'épaule d'agneau
3 gros oignons
2 gousses d'ail
épices 1/2 càc: cumin, coriandre, canelle, gingembre
sel,
huile d'olive
6-8 abricots secs et autant d'abricots de sirop
coriandre fraîche
1 càs de miel
une pognée d'amandes
Faites revenir la viande dans l'huile puis sortez-la et enrobez d'épices. Au fond d'une casserole, plat à tajine ou autocuiseur mettez les 2/3 d'oignon et d'ail puis la viande puis l'oignon. Faites cuire doucement 1H30 sous couvercle.
Caramélisez les abricots dans du miel 15 min environ. Ajoutez à la viande. Servez avec du coucous, les amandes grillées et la coriandre fraîche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz