poniedziałek, 18 lutego 2013

Jagnięcina z morelami jak Tajine// Agneau aux abrictos façon Tajine

 photo DSC06343_zps14d78daa.jpg
 
 
 
 
 
Zamówiłam z zakupami warzywno-owocowymi jagnięcą łopatkę. Rzadko przyrządzam jagnięcinę, zazwyczaj na Wielkanoc i kilka razy wiosną. Nie znam też za wielu sposobów na nią, ale w ten week-end miałam ochotę na tajine… czyli słodko-słone danie rodem z Magrebu. Wyszło znakomicie. Tak więc polecam.
 
Na 4 porcje
1,2 kg jagnięciny u mnie łopatka może też być udziec
3 spore cebule
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
 Przyprawy po pół łyżeczki : zmielonej kolendry ; cynamonu, kminku, imbiru
Sól, pieprz
Zielona kolendra
Lyżka miodu
6-8 suszonych moreli i tyleż połówek z syropu w tym sezonie
Garść migdałów
 
Mięso podsmażamy na oliwie. Wyjmujemy i obtaczamy w wymienionych przyprawach. Na dnie garnka – ja robiłam w szybkowarze, najlepiej jest mieć specjalne naczynie do tajine- układamy 2/3 posiekanej cebuli I czosnku, na to mięso I pozostałą cebulę. Dusimy 1,5h, pod przykryciem.
Następnie na miodzie karamelizujemy morele około 10 min w osobnym garnuszku. Dodajemy morele do mięsa i dusimy jeszcze całość 15 min. Podajemy ze zgrilowanymi na patelni migdałami, zieloną kolendrą i oczywiście kasza kuskus.
 photo DSC06341_zps843c78b0.jpg
 
 
 
Tajine aux abricots
 
4 personnes
 
1,2 kg d'épaule d'agneau
3 gros oignons
2 gousses d'ail
épices 1/2 càc: cumin, coriandre, canelle, gingembre
sel,
huile d'olive
6-8 abricots secs et autant d'abricots de sirop
coriandre fraîche
1 càs de miel
une pognée d'amandes
 
Faites revenir la viande dans l'huile puis sortez-la et enrobez d'épices. Au fond d'une casserole, plat à tajine ou autocuiseur mettez les 2/3 d'oignon et d'ail puis la viande puis l'oignon. Faites cuire doucement 1H30 sous couvercle.
Caramélisez les abricots dans du miel 15 min environ. Ajoutez à la viande. Servez avec du coucous, les amandes grillées et la coriandre fraîche.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz