W sumie ani
taki trudny ani zbyt skomplikowany ! Można bez problemu zrobić te eklery w
domu w formie maxi albo jak u mnie mini. Felder jest jednym z najbardziej
znanych cukierników we Francji, szefem cukiernictwa w paryskim hotelu Crillon
choć z pochodzenia jest alzacczykiem. Wiele jego receptur wiąże się właśnie z
Alzacja w tym rozpływający się w ustach Kougloff… ale eklery też są całkiem
niezłe choć to za mało powiedziane…
12 dużych
sztuk – około 10-12 cm
Ciasto
½ łyżeczki
soli
Cukier puder
3 jajka
Zagotowujemy
wodę, mleko, masło. Gdy płyn się gotuje jednym ruchem wsypujemy mąkę z solą i mieszamy
energicznie 2 minuty na ogniu. Zestawiamy i po koleji dorzucamy po jednym jajku
energicznie mieszając. Ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy
eklery na blachę pokrytą pergaminem w dość sporych odstępach. Posypujemy cukrem
pudrem i pieczemy 25 min w 180°C
, nie otwierając piekarnika – ważne!
Krem
250 ml mleka
Laska wanilii
1 jajko i 2
żółtka
1 cytryna –
nie pryskana po zbiorze
1 mandarynka
– nie pryskana po zbiorze
Zagotowujemy
mleko z przeciętą na pół laską wanili. W misce ubijamy jajka z cukrem, ze
skrobią… wlewamy na to gorące mleko cały czas mieszając. Przelewamy do garnka i
gotujemy aż zgęstnieje nam krem. Po czym
dorzcuamy masło i cienko starte skórki z cytrusów. Niech stygnie.
Nadziewamy
eklery zminym kremem albo krojąc je na pół albo przez szprycę od spodu – to moja
wersja.
Pokrywamy
polewą z białej czekolady z dodatkiem łyżki oleju arachidowego – by się
błyszczała i na wierzchu układamy skórki confit cytrusów… Podajemy zimne… z
szampanem!
Eclairs aux agrumes
Pâte
125 de liquide : lait + eau - lait frais, entier
1/2 càc de sel
55 g de beurre
sucre glace
65 g de farine
3 oeufs
Faites bouillir le liquide avec du beurre. Puis ajoutez en pluie la farine mélangée avec du sel. Mélangez enérgiquement 2 min. sur le feu. Puis ajoutez un par un, tout en fouettant ,les oeufs. Couchez des boudins de 10-12 cm de pâte sur du papier de cuisson à l'aide d'une poche. Soupoudrez du sucre et faites cuire 25 min à 180°C sans ouvrir le four!
Crème
25 cl de lait
1 gousse de vanille
1 oeuf + 2 jaunes
50 g de sucre
20 g de beurre
25 g de Maïzena
1 citron
1 clémentine
Faites bouillir le lait avec la vanille. Fouettez les oeufs avec du sucre puis de la maïzena dans un saladier. Couvrez ce mélange du lait chaud, fouettez puis remettez dans la casserole et faites épaissir sur feu doux tout le temps en mélangeant. Une fois prêt ajoutez du beurre et les zestes finement râpées.
Garnissez les éclairs soit en les coupant en deux soit à l'aide d'une poche par dessous - ma version. Décorez... Felder utilise le fondant pâtissier... moi je n'en ai pas alors j'ai fondu du chocolat blanc avec 1 càs d'huile d'arachide pour la brillance... j'ai ajouté les écorces d'oranges. Servez frais!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz