Prościutkie i dość szybkie… rozgrzewające
8 łyżek mąki
Sól
Zagniatamy
ciasto, wyrabiamy rękoma wałki i kroimy tak jak na kopytka. Obgotowujemy 2 min
w osolonym wrzątku.
Na beszamel
1 szk – 250
ml mleka
Kilka listków
szałwi
Starty ementaler
do posypania bądź parmezan
Z masła i mąki
robimy zasmażkę. Rozporwadzamy ją mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy
porwane listki szałwy i chwilę gotujemy.
W naczyniu
układamy kopytka, polewamy beszamelem, posypujemy serem i zapiekamy 10 min. Podajemy
ze świeżymi listkami szałwi i sałatą.
Gnocchi
4 portions
Simple, rapide...
500 g de riccota
8 càs de farine
sel
50 g de parmesan râpé
Faites la pâte. Roulez-la en long puis découpez les petits boudins. Faites les cuire 2 min dans l'eau bouillante salée.
Bechamel
25 g de beurre
25 g de farine
1 verre 25 cl de lait
sel, poivre
sauge fraîche
Faites le rous avec du beurre et de la farine. Délayez avec du lait puis assaisonnez en ajoutant aussi la sauge. Cuisez quelques instants.
Dans un plat disposez les gnocchi, couvrez les de la bechamel parfumée puis soupoudrez du emmental râpé ou du parmesan. Faites gratiner 10 min au four chaud.
Recette de Elle à table, version four.
Mmmm, brzmi pysznie. Dawno nie jadłam sosu beszamelowego!
OdpowiedzUsuńa ja czesto go robie bo moj syn jest fanem kalafiora pod beszamelem...
OdpowiedzUsuń