środa, 6 lutego 2013

Kuskus z dorsza : quinoa, groszek// Couscous de cabillaud: quinoa, petits pois

 photo DSC06277_zps38a277d9.jpg
 
 
 
 
Takie sobie szybkie, sympatyczne danie codzienne, pełne smaku i uroku.
 
4 porcje
4 kawałki dorsza bez ości
200 g zielonego groszku – w tym sezonie z mrożonek
1 cebula
200 g quinoa
1 łyżka kurkumy
Pieprz
Sól
Oliwa
Kilka rzodkiewek
 
Posiekaną drobno cebulę należy zeszklić na oliwie, dorzucić kurkumę i quinoę uprzdednio przelaną zimną wodą. Pokryć wodą – 2 razy tyle co ilość kaszy, doprawić i gotować 20 minut pod przykryciem, wrzucić groszek, pogotować jeszcze 6 minut. Następnie na wierzchu ułożyć kawałki ryby, garnek przykryć i poczekać aż cały płyn się wchłonie – około 10 minut.
Posypać danie pociętymi rzodkiewkami by miało nieco « chrupiący » aspekt.
 
 photo DSC06278_zps715f4887.jpg
Couscous de cabillaud
 
Un plat familial, rapide, savoureux
 
4 personnes
4 morceaux de dos de cabillaud
200 g de petits pois surgelés
1 oignon
200 g quinoa
1 càs de curcuma
poivre, sel
huile
quelques radis
 
Faites revenir l'oignon ciselé dans de l'huile. Ajoutez du curcuma et quinoa, mouillez avec deux fois son volume d'eau. Faites cuire 20 min environ, ajoutez les petits pois puis cuisez 6 min encore sous couvercle. A la fin posez le poisson sur la surface et faites encore cuire 10 min environ jusqu'à l'absorbtion complète du liquide. Servez avec du radis coupé pour donner du croquant!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz