sobota, 9 lutego 2013

Francuskie pączki// Beignets à la framboise Ph. Andrieu

 photo DSC06324_zpsab51d066.jpg
 
 
 
 
Przepis zaczerpnęłam z książki Ladurée Sucré od Philippa Andrieu, Beignets framboises.
Właściwie niewiele się różnią od naszych a raczej są takie same tylko sposób przygotowania ciasta jest nieco inny. Bardzo mi się spodobał, gdyż powoduje, że pączki rosną, mocno rosną ! Nie ma we Francji Tlustego Czwartku jest za to Tlusty Wtorek... tuz przed sroda popielcowa...
 
Na 20 sztuk…
 
Najpierw robi się zaczyn :
 
265 g mąki
5 g świeżych drożdży
17 cl letniej wody
Należy to szybko razem pomieszać i odstawić na godzinę. Podowi swoją objętność. Uwaga nie ugniatać, nie robić z tego ciasta !
 
Ciasto na pączki
 
235 g mąki ja musiałam wziąść nieco więcej na późniejszym etapie – 3 łyżki około
65 g cukru
60 g świeżych drożdży
10 g soli
5 żółtek
5 cl mleka
65 g stopionego i letniego masła
 photo DSC06318_zps42418745.jpg
paczki zaraz po usmazeniu
 
 
 
Na mąkę wysypujemy cukier, rozkruszamy drożdże i dodajemy resztę składników. Zaczynamy powoli zagniatać ciasto łącząc je z zaczynem. Ten etap jest najtrudniejszy gdyż obie masy musza zostać dobrze połączone – należy po prostu je zagnieść dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Następnie wyrabiamy jeszcze raz I wkładamy na 30 minut do lodówki. Tam ciasto znów napęcznieje…
Formujemy pączki, ja wałkuję dość grubu i wykrawam kubkiem krążki. Francuzi po prostu ważą każdy kawałek po 50g i formują go w kulkę. Układamy je na posypanej mąką ściereczce I dalej czekamy aż urosną… idzie to błyskawicznie!
 
 
 photo DSC06322_zps2a109797.jpg
paczki posypane cukrem krysztalem i cynamonem
 
Smażymy je na oleju arachidowym by nie przeszły żadnymi zapachami około 3-4 minuty. Gdy wystygną nadziewamy szprycą konfiturą malinową… choć u mnie też była różana…
 
 
  photo DSC06320_zps020d9786.jpg
Andrieu posypuje je mieszanką cukru kryształu z cynamonem… ja niektóre pokryłam lukrem a inne, te z różą zwykłym cukrem pudrem…
 photo DSC06321_zpscfac52f5.jpg
 
 
 
Beignets framboise
 
 photo DSC06323_zpsf68538ae.jpg
 
20 pièces
 
Levain
 
265 g de farine
5 g de levure fraîche
17 cl d'eau tiède
 
On mélange grossièrement le tout et en attend 1 h...
 
Pâte à beignets
235 g de farine chez moi 3-4 càs de plus en cours...
65 g de sucre
60 g de levure fraîche
10g de sel
5 jaunes d'oeufs
5 cl de lait
65 g de beurre tiède, fondu
 
Et bien sûr confiture de framboises... chez moi aussi de roses... sucre glace, poudre, canelle, glaçage... au choix!
 
Mélangez tous les ingrédiants de la pâte à beignets dans l'ordre et commencez à travaillez la pâte. Ajoutez le levain et travaillez encore plus fort car c'est l'étape la plus délicate... Il faut assembler les deux! Puis laissez au chaud, sous un torchon propre 1 h environ. Retravaillez la pâte et mettez là au Frigo pous 30 min... Elle va gonfler encore et encore. Etalez-la assez grossièrement 2 cm d'épaisseur environ et découper à l'aide d'une tasse ou d'un verre des ronds, pas trop gros car ça va encore gonfler!
Laissez encore  quelques minutes sur un torchon suopoudrez de farine des ronds de pâte... Ils augmentent de volume très rapidement. Faites les cuire 3-4 minut dans le bain d'huile d'arachide... 160°C environ. Une fois refroidis garnissez-les à l'aide d'une poche de la confiture de votre choix,... Décorez et dégustez le jour même!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz