Przepis zaczerpnęłam z książki Ladurée Sucré od Philippa Andrieu,
Beignets framboises.
Właściwie niewiele się różnią od naszych a raczej są takie
same tylko sposób przygotowania ciasta jest nieco inny. Bardzo mi się spodobał,
gdyż powoduje, że pączki rosną, mocno rosną ! Nie ma we Francji Tlustego Czwartku jest za to Tlusty Wtorek... tuz przed sroda popielcowa...
Na 20 sztuk…
Najpierw robi się zaczyn :
17 cl letniej wody
Należy to szybko razem pomieszać i odstawić na godzinę. Podowi
swoją objętność. Uwaga nie ugniatać, nie robić z tego ciasta !
Ciasto na pączki
5 żółtek
5 cl mleka
paczki zaraz po usmazeniu
Na mąkę
wysypujemy cukier, rozkruszamy drożdże i dodajemy resztę składników. Zaczynamy
powoli zagniatać ciasto łącząc je z zaczynem. Ten etap jest najtrudniejszy gdyż
obie masy musza zostać dobrze połączone – należy po prostu je zagnieść
dokładnie. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 h. Następnie wyrabiamy jeszcze raz I wkładamy
na 30 minut do lodówki. Tam ciasto znów napęcznieje…
Formujemy
pączki, ja wałkuję dość grubu i wykrawam kubkiem krążki. Francuzi po prostu
ważą każdy kawałek po 50g i formują go w kulkę. Układamy je na posypanej mąką
ściereczce I dalej czekamy aż urosną… idzie to błyskawicznie!
paczki posypane cukrem krysztalem i cynamonem
Smażymy je
na oleju arachidowym by nie przeszły żadnymi zapachami około 3-4 minuty. Gdy
wystygną nadziewamy szprycą konfiturą malinową… choć u mnie też była różana…
Andrieu
posypuje je mieszanką cukru kryształu z cynamonem… ja niektóre pokryłam lukrem
a inne, te z różą zwykłym cukrem pudrem…
Beignets framboise
20 pièces
Levain
265 g de farine
5 g de levure fraîche
17 cl d'eau tiède
On mélange grossièrement le tout et en attend 1 h...
Pâte à beignets
235 g de farine chez moi 3-4 càs de plus en cours...
65 g de sucre
60 g de levure fraîche
10g de sel
5 jaunes d'oeufs
5 cl de lait
65 g de beurre tiède, fondu
Et bien sûr confiture de framboises... chez moi aussi de roses... sucre glace, poudre, canelle, glaçage... au choix!
Mélangez tous les ingrédiants de la pâte à beignets dans l'ordre et commencez à travaillez la pâte. Ajoutez le levain et travaillez encore plus fort car c'est l'étape la plus délicate... Il faut assembler les deux! Puis laissez au chaud, sous un torchon propre 1 h environ. Retravaillez la pâte et mettez là au Frigo pous 30 min... Elle va gonfler encore et encore. Etalez-la assez grossièrement 2 cm d'épaisseur environ et découper à l'aide d'une tasse ou d'un verre des ronds, pas trop gros car ça va encore gonfler!
Laissez encore quelques minutes sur un torchon suopoudrez de farine des ronds de pâte... Ils augmentent de volume très rapidement. Faites les cuire 3-4 minut dans le bain d'huile d'arachide... 160°C environ. Une fois refroidis garnissez-les à l'aide d'une poche de la confiture de votre choix,... Décorez et dégustez le jour même!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz