środa, 13 lutego 2013

Gnocchi z riccoty w szałwiowym beszamelu// Gnocchi du riccota au bechamel de sauge

 photo DSC06333_zpsb1b5c77e.jpg
 
 
 
Prościutkie i dość szybkie… rozgrzewające
 4 porcje
500 g sera riccota
8 łyżek mąki
Sól
50 g startego parmezanu
 
Zagniatamy ciasto, wyrabiamy rękoma wałki i kroimy tak jak na kopytka. Obgotowujemy 2 min w osolonym wrzątku.
 
Na beszamel
25 g masła
1 szk – 250 ml mleka
25 g mąki
Kilka listków szałwi
Starty ementaler do posypania bądź parmezan
 
Z masła i mąki robimy zasmażkę. Rozporwadzamy ją mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy porwane listki szałwy i chwilę gotujemy.
W naczyniu układamy kopytka, polewamy beszamelem, posypujemy serem i zapiekamy 10 min. Podajemy ze świeżymi listkami szałwi i sałatą.
 
 photo DSC06332_zpsb20feac1.jpg
Gnocchi
 
4 portions
 
Simple, rapide...
 
500 g de riccota
8 càs de farine
sel
50 g de parmesan râpé
 
Faites la pâte. Roulez-la en long puis découpez les petits boudins. Faites les cuire 2 min dans l'eau bouillante salée.
 
Bechamel
 
25 g de beurre
25 g de farine
1 verre 25 cl de lait
sel, poivre
sauge fraîche
 
Faites le rous avec du beurre et de la farine. Délayez avec du lait puis assaisonnez en ajoutant aussi la sauge. Cuisez quelques instants.
 
Dans un plat disposez les gnocchi, couvrez les de la bechamel parfumée puis soupoudrez du emmental râpé ou du parmesan. Faites gratiner 10 min au four chaud.
 
Recette de Elle à table, version four.

2 komentarze:

  1. Mmmm, brzmi pysznie. Dawno nie jadłam sosu beszamelowego!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja czesto go robie bo moj syn jest fanem kalafiora pod beszamelem...

    OdpowiedzUsuń