sobota, 27 stycznia 2018

Pierogi ruskie


Kazdy z was pewnie ma swoj przepis... ale ja zapisze tutaj swoj dla potomnosci he, he...

Na 50-51 pierogow
500 g maki
1 jajko
1/2 lyzeczki grubej soli
goraca woda - ile zabierze a to zalezy od suchosci maki...

Ciasto wyrabiam starannie by bylo mieciutkie i nie za twarde.

Farsz
400 g twarogu, we Francji faisselle dobrze odsaczone
800 g ugotowanych ziemniakow
1 dupa cebula posiekana, podsmazona na 2 lyzkach oleju
sol, pieprz
Farsz ugniatamy mechanicznie nie miskuejmy bo wytracimy amidon z zielniakow i zrobi sie ciapa - taka jaka mozna spotkac w pierogach kupnych...

I dalej to juz kazdy wie co i jak...
Okrasa u mnie: chudziutki boczek i cebula... gesta wiejska smietana.



1 komentarz: