środa, 2 października 2013

Zapiekanka z cukinii// Gratin de courgettes

Zapiekanka z cukinii


 

 

Prościutka i leciutka, w sam raz na kolację. Robię ją z cukini, z sera ricotta, z jajek, dodaję świeżą bazylię… wstawiam na 20 minut do piecyka i gotowe ! Podaję z sałatką z różnych gatunków pomidorów. Cukinia jest starta na grubych oczkach tarki i podsmażona lekko z czosnkiem na oliwie z oliwek… co pozwala na wydobycie bardziej intesywnego smaku i na odparowanie wody…

Polecam wam również.

 

4 porcje

2 cukinie 400 g około

250 g sera ricotta

2 jajka

Ząbek czosnku

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Bazylia

 

Cukinię myjemy i ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki. Podsmażamy ją 2-3 minuty na oliwie wraz z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawiamy. Jajka ubijamy z serem, doprawiamy. Łączymy ser z cukinią. Dodajemy bazylię. Zapiekamy w 180°C około 20 minut.

Przepis z modyfikacjami z pudełka Ricotta marki Casa Azzura.
 
 
Gratin de courgettes
 
4 personnes
 
2 courgettes
250 g de ricotta
2 œufs
1 gousse d'ail
huile d'olive
sel, poivre
basilic
 
Râpez les courgettes grossièrement. Faites les perdre leur eau 2-3 minutes dans une poêle avec de l'huile d'olive, l'ail écrasé et du sel.
Mélangez les œufs avec le fromage, assaisonnez. Assemblez les deux préparations.
Faites cuire à 180°C environ 20 minutes. Servez avec une salade de tomates et du basilic.

1 komentarz: