środa, 17 kwietnia 2013

Maccharoni z cukiną, borowikami i sosem pomidorowym// Maccharoni, courgettes et cèpes sur la sauce tomate

Maccharoni z cukiną, borowikami i sosem pomidorowym


 
 

W sobotę pisałam o kulinarnym Dniu Dziecka. To maccharoni było naszym kolacyjnym daniem, wybranym przez mojego synka. Wymyśliliśmy je kilka lat temu jak Antkowi zachciało się makaronu ale takiego, żeby był i kremowy sos i pomidorowy razem. Mi, jako mamie, zawsze zależy na sporej konsumpcji warzyw, więc dodałam warzywa: oprócz pomidorów pocięte na julienne cukinie oraz w wersji bardziej urozmaiconej borowiki. Teraz nie sezon na nie więc wzięłam garstkę suszonych, można też posłużyć się mrożonymi albo w sezonie świeżymi.

 

Cukinie i borowiki są w dość kremowym sosie a całość podana jest na domowym purée z pomidorów. U nas jest już sezon na świeże gruntowe pomidory z Marmande, nieopodal Bordeaux, w kilku gatunkach, są przepyszne, ale gdy jeszcze nie sezon polecam po prostu małą puszkę włokich pomidorów, oczywiście jeśli zależy nam na smaku…

Danie szybkie, ekonomiczne I wyjątkowo smaczne dla dorosłych i dla dzieci.

 

 
 
 
 

4 porcje

 

350 g maccharoni

2 cukinie pocięte w paski czyli na julienne

Szalotka – drobno posiekana

Garść suszonych borowików namoczona 30 min wcześniej we wrzątku

100 ml śmietany kremówki

Oliwa

Sól, pieprz

 

Na sos pomidorowy

2 duże mięsiste pomidory – 600 g obrane ze skórki i wypestkowane

Sól, pieprz

Oliwa I ½ łyżeczki cukru

 

Parmezan do posypania, bazylia

 

Na oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy cukinie i odsączone, pocięte borowiki. Smażymy 4 minuty. Doprawiamy, wlewamy śmietanę I gotujemy kolejne 4 minuty.

 

Pomidory podsmażamy na oliwie z przyprawami 5 minut. Miksujemy, dusimy jeszcze 3 minuty.

 

Ugotowany makaron łączymy z cukinią i kremem.

 

Na dno talerza wylewamy sos pomidorowy, układamy po środku makaron z cukinią, posypujemy parmezanem.

 

A dziś tymczasem już zaliczyliśmy tennis, za chwilę Antek zdaje egzamin z golfa na czerwoną chorągiewkę… opuszczamy więc konserwatorium muzyczne bo trudno być w dwóch miejscach naraz… a wieczorem idziemy do teatru, na 20h na spektakl dla dzieci o dwóch panache co to w głowie sobie czymś żonglowali…

Pełnia lata za oknem, ma być 30°C dzisiaj… uf!
 
 
 
Maccharoni, courgettes et cèpes sur la sauce tomate
 
4 personnes
350 g de maccharoni
2 courgettes
1 échalotte
sel, poivre, huile d'olive
1 poignée des cèpes séchées réhydratées 30 min. dans de l'eau chaude
100 ml de crème liquide
 
Pour la sauce tomate
2 grosse tomates sans peau et pépins - 500-600 g
sel, poivre
1/2 càc de sucre
huile
 
en plus:
parmesan, basilic
 
Coupez les courgettes en julienne et faites les revenir avec l'échalotte ciselée dans de l'huile d'olive. Ajoutez les cèpes coupez en morceaux et cuisez 4 min. Assaisonnez puis versez la crème. Cuisez encore 4 min.
 
Les tomates coupées en morceaux sont à revenir dans l'huile avec les épices pendant quelques minutes. Puis mixez-les.
 
Assemblez les  pâtes cuites avec les courgettes à la crème. Au fond de l'assiette disposez la sauce tomates puis au centre les pâtes. Soupoudrez du parmesan, décorez du basilic.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystkie potrawy z dominacją warzyw.
    Wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń