poniedziałek, 8 lipca 2013

Polędwica wieprzowa po luiziańsku// Filet mignon de porc de Louisiane

Polędwica wieprzowa po luiziańsku



 

 

Czyli po amerykańsku uogólniając ! Przepis dostałam od koleżanki rodem z US, ale nie od naszej Filomeny. Zresztą pomyślałam sobie, że Filomena tutaj jeszcze amerykańskimi przepisami i kuchnią się nie dzieliła. Więc ja bym się cieszyła jakby coś zamieściła…

 

Cóż to za mięso ? Mięso nasze, tutejsze, bez hormonów, lokalnych hodowców. Tyle, że przyprawione na sposób amerykański i jak na Francję dość nietypowy bo jest otoczone przyprawami, duszone w sosie pomidorowym i ketchupie Heinz ! W rezultacie smak niesamowity, który bardzo nam się spodobał ! Wyjątkowy ! i ten cukier muscovado lekko karamelizujący i ten ketchup i ta mieszanka przypraw !

Danie podałam z ziemniaczkami sautés… mniam !

 

1 polędwica wieprzowa – 600 g

1 papryka czerwona

15 cl białego kuchennego wina

5 cl sosu pomidorowego

3 łyżki ketchupu Heinz

Oliwa

Lyżka tymianku i oregano

Posiekano bardzo drobno cebula i czosnek

Łyżeczka ostrej papryki

1 łyżka cukru muscovado albo innego brunatnego

Garść małych cebulek

Sól

 

Mięso pokroić w kostkę. Przyprawy wymieszać z cebulą i czosnkiem. Obtoczyć w nich mięso. Obsmażyć je na oliwie. Pokryć cukrem, lekko skaramelizować. Pokryć winem i sosem pomidorowym, dodać ketchup i dusić 15 minut. Dodając obraną i pokrojoną na paski paprykę oraz cebulki. Jak sos gęstnieje, po około 20 minutach potrawa jest gotowa!
 

Filet à l'américaine...

1 filet mignon de 600 g
1 oignon
1 gousse d'ail
une poignée d'oignons grelots
15 cl de vin blanc
5 cl de sauce tomate
3 càs de ketchup Heinz
1 poivron rouge
huile d'olive
1 càs de thym et d'oregan
sel
1 càs de sucre muscovado ou sucre brun
1 càc de paprika

Coupez la viande en cubes. Mélangez ensemble les épices, l'oignon et l'ail coupés très finement. Faites rouler les morceaux de viande dans ce mélange. Saisissez la viande dans l'huile. Ajoutez le sucre et caramélisez quelques instants. Couvrez avec du vin, de la sauce, du ketchup. Ajoutez le poivron pelé et coupé en lanières et les oignons grelots. Faites cuire 20 minutes environ jusqu'à ce que la sauce enrobe bien la viande. Servez!

3 komentarze:

  1. a to sie Francuzi zmieniają- w ketchupie gotują hi hi :D
    Tak czy owak, przepsi warty wypróbowania, tym bardziej, że jest innowacyjny, przynajmniej jak dla mnie.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Francuzi pewnie nie ale ja tak! kocham nowosci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niezwykle apetycznie :). Zapisałam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń