środa, 3 lipca 2013

Papryka faszerowana po bretońsku, na rosyjskich talerzach !// Poivrons à la bretonne sur les assiettes russes!



 Papryka faszerowana po bretońsku, na rosyjskich talerzach !


Papryka faszerowana po bretońsku, na rosyjskich talerzach !

 

Gdzie Bretania a gdzie Rosja? Ale jakoś tak mi się wczoraj zbiegło jedno z drugim. Przepis na te papryki mam od mojej teściowej. Lubię je robić bo pachną latem. Co mają wspólnego z Bretania? To, że nadziewa się je kalafiorem a ten zwany jest we Francji często “Prince de Bretagne”, czyli Księciem z Bretanii. I faktem jest, że najwięcej uprawia się kalafiorów w Bretanii. Zresztą “Prince de Bretagne” dzisiaj jest już marką wyróżniającą warzywa z tego regionu. Nie ma więc w tej recepturze parmezanu bo to nie bretońskie, jest ementaler, też tam produkowany, trochę szynki i trochę chleba, oraz zioła.

Bardzo je lubimy…

Zresztą latem uwielbiam faszerowane pomidory, które na tym blogu już są, cukinie, bakłażany… akurat teraz jest na te pyszności sezon.

Papryki te podałam na kolację same, z sałatą z rukoli.

 

A rosyjskie talerze? Jakoś wielkością najlepiej mi pod połówki papryk pasowały, a że naczyń z Rosji ci u mnie dostatek, choć rzadko je wyciągam to… mamy Europę od Atlantyku po Ural!


4 papryki

Kalafior

4 plastry szynki

2 kromki wiejskiego chleba bez skórki

2 cebule dymki ze szczypiorkiem

Starty ementaler

Sol, pieprz

Oliwa

 

Kalafior gotujemy i ¾ różyczek miksujemy dość grubo z szynką i chlebem. Dymki ze szczypiorkiem siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do farszu. Papryki kroimy na pół, solimy i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy pozostałe różyczki kalafiora i posypujemy serem. Pieczemy 35-40 minut w 180°C.


 
Poivrons à la bretonne
 
4 poivrons
1 chou-fleur
2 oignons fanes avec leur partie verte
4 tranches de jambons blancs
2 tranches de pain de campagne sans croutes
huile d'olive
sel, poivre
emmental râpé
 
Faites cuire le chou-fleur dans l'eau bouillante salée. Mixez grossièrement 3/4 des fleurs avec le jambon et le pain. Faites revenir les oignons ciselées dans de l'huile d'olive. Ajoutez à la farce. Assaisonnez. Coupez les poivrons en deux, salez l'intérieur puis remplissez-les de la farce. Disposez sur la surface le reste des fleurs, couvrez du fromage. Faites cuire 35-40 minutes à 180°C.

3 komentarze:

  1. takiego farszu jeszcze nie spotkałam! kalafior do papryki? czemu nie? ;-) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń