Papryka
faszerowana po bretońsku, na rosyjskich talerzach !
Gdzie
Bretania a gdzie Rosja? Ale jakoś tak mi się wczoraj zbiegło jedno z drugim.
Przepis na te papryki mam od mojej teściowej. Lubię je robić bo pachną latem. Co
mają wspólnego z Bretania? To, że nadziewa się je kalafiorem a ten zwany jest
we Francji często “Prince de Bretagne”, czyli Księciem z Bretanii. I faktem
jest, że najwięcej uprawia się kalafiorów w Bretanii. Zresztą “Prince de
Bretagne” dzisiaj jest już marką wyróżniającą warzywa z tego regionu. Nie ma
więc w tej recepturze parmezanu bo to nie bretońskie, jest ementaler, też tam
produkowany, trochę szynki i trochę chleba, oraz zioła.
Bardzo je
lubimy…
Zresztą latem
uwielbiam faszerowane pomidory, które na tym blogu już są, cukinie, bakłażany…
akurat teraz jest na te pyszności sezon.
Papryki te
podałam na kolację same, z sałatą z rukoli.
A rosyjskie
talerze? Jakoś wielkością najlepiej mi pod połówki papryk pasowały, a że naczyń
z Rosji ci u mnie dostatek, choć rzadko je wyciągam to… mamy Europę
od Atlantyku po Ural!
4 papryki
Kalafior
4 plastry
szynki
2 kromki
wiejskiego chleba bez skórki
2 cebule
dymki ze szczypiorkiem
Starty ementaler
Sol, pieprz
Oliwa
Kalafior
gotujemy i ¾ różyczek miksujemy dość grubo z szynką i chlebem. Dymki ze
szczypiorkiem siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do farszu. Papryki
kroimy na pół, solimy i napełniamy farszem. Na wierzchu układamy pozostałe
różyczki kalafiora i posypujemy serem. Pieczemy 35-40 minut w 180°C .
Poivrons à la bretonne
4 poivrons
1 chou-fleur
2 oignons fanes avec leur partie verte
4 tranches de jambons blancs
2 tranches de pain de campagne sans croutes
huile d'olive
sel, poivre
emmental râpé
Faites cuire le chou-fleur dans l'eau bouillante salée. Mixez grossièrement 3/4 des fleurs avec le jambon et le pain. Faites revenir les oignons ciselées dans de l'huile d'olive. Ajoutez à la farce. Assaisonnez. Coupez les poivrons en deux, salez l'intérieur puis remplissez-les de la farce. Disposez sur la surface le reste des fleurs, couvrez du fromage. Faites cuire 35-40 minutes à 180°C.
super une recette light !
OdpowiedzUsuńassez light en effet!
OdpowiedzUsuńtakiego farszu jeszcze nie spotkałam! kalafior do papryki? czemu nie? ;-) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń