środa, 10 lipca 2013

Zapiekanka z cukini ze starym serem mimolette// Gratin de courgettes à la mimolette vieille

Zapiekanka z cukini ze starym serem mimolette



 

 

Niezwykle prosta, 4 składnikowa zapiekanka na letni wieczór. Jest w niej cukinia, trochę twarogu i stary ser mimolette. Ten ser produkowany w regionie Lille od XVII wieku miał być początkowo wierną kopią holenderskiego sera Edam. Ale w epoce merkantylizmu Colbert’a nadano mu specjalnie pomarańczowy kolor by wyraźnie odróżniał się od północnego sąsiada. Ser ten jest robiony z surowego mleka krowiego, które dojrzewa od 6 do 24 miesięcy. Co nie tak dawno bo w 2003 roku kosztowało Francję embargo nałożone przez USA… tam wyjątkowo nie lubią serów z surowego mleka, wszytsko musi być pasteryzowane a tym samym pozbawione smaku i bakterii… Dobrze, że u nas jeszcze można jeść tak pyszną, naturalną żywność!

 

A zapiekanka 20 minut przyrządzania, kwadrans zapiekania i gotowa! Polecam!

 
2 porcje
2 cukinie – 500 g
100 g twarogu ja wzięłam ten francuski czyli jak polski homogenizowany nieco
120 g sera mimolette starego
Oliwa
Sól, pieprz
 
Cuinie pkroić na plasterki i na 2 łyżkach oliwy podsmażyć 3 minuty doprawiając. Wymieszać z twarogiem i połową startego sera mimolette. Włożyć do foremek, pokryć resztą mimolette. Zapiec w 210°C około 15 minut. Podawać…
 
 
Gratin de courgettes à la mimolette vieille
 
20 min de préparation
15 min de cuisson
 
2 personnes
 
2 courgettes - 500 g
100 g de fromage blanc Jockey ou faiselle
120 g de mimolette
huile
sel, poivre
 
Coupez les courgettes en rondelles et faites-les revenir dans 2 càs d'huile 3 minutes. Assaisonnez. Mélangez avec du fromage banc et la moitié de mimolette râpée. Disposez dans les ramequins. Couvrez avec le reste de la mimolette et faites gratiner. Servez...
 

2 komentarze:

  1. Fajny przepis, taki minimalistyczny :) W Polsce może być ciężko o oryginalny ser mimolette, czy dla wzbogacenia smaku można wiec dać np. czosnek do podduszanej cukinii?

    Kilka dni temu zalinkowałam sobie Twój blog u siebie, dlatego będę tu częściej wchodzić i mam nadzieje, że skorzystam z Twoich pomysłów.

    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. Ange bardzo mi milo. Wszystkie publikowane tutaj przepisy sa przeze mnie realizowane i sprawdzone. Czosnek do cukini? jak najbardziej! co do sera to niestety nie wiem jak wyglada zaopatrzenie... ewnetualnie mozna zastapic oryginalnym edamem np...

    OdpowiedzUsuń