piątek, 19 lipca 2013

Ostatni przepis przed wakacjami – polędwica w szynce, purée z zielonego groszku.// Filet mignon au jambon et purée des petits pois

Ostatni przepis przed wakacjami – polędwica w szynce, purée z zielonego groszku.



Bardzo proste danie obiadowe ale wyjątkowo aromatyczne… Polediwcą nabiera aromatu z cieniutkich plasterków surowej szynki, z bulionu warzywnego w którym się ja dusi oraz z dymek. Podana z purée z zielonego, świeżego groszku doprawione czosnkiem i śmietanką oraz świeżą miętą.

Pychotka! Szybka i dostępna…

 

Uwaga groszek musi być świeży i młody by uzyskać taki kolor…

 

4 porcje

600 g polędwicy wieprzowej

Kilka plasterków szynki parmeńskiej, bajońskiej czy innej

2 szklanki bulionu z warzyw

Mały pęczek dymki

oliwa

 

Na purée!

1 kg świeżego, wyłuskanego groszku, malutkiego by nie trzeba było przez sito przecierać tylko zmiksować

4 łyżki śmietanki

Ząbek czosnku

Listki mięty

Sól, pieprz

 

Polędwicę kroimy na 2 centymetrowe plastry. Każdy obtaczamy szynką. Nie doprawiamy gdyż szynka jest już dostatecznie słona! Podsmażamy całość na oliwie 5 minut, dodajemy pokrojone na pół czy na ćwiartki dymki, smażymy chwilę, pokrywamy bulionem I dusimy 20-25 minut.

 

Groszek gotujemy 6 minut, przelewamy lodowatą wodą by utrwalić kolor, miksujemy z resztą składników. Podajemy całość!
 
 
DOBRYCH WAKACJI
 
Filet mignon
 
Dernière recette avant les vacances... car je pars cet après-midi et je rentre le 31 août...
 
4 personnes
 
600 g de filet mignon de porc
tranches de jambon cru
une botte d'oignon fane
2 verres de bouillon de légumes
huile
 
Pour la purée
1 kg de petits pois frais, écossés
4 càs de crème
1 gousse d'ail
feuilles de menthe
sel
poivre
 
Coupez la viande en tranches de 2 cm. Entourez-les de jambon. Ne pas salez! Faites revenir la viande 5 min dans l'huile d'olive, ajoutez les oignons coupées en deux ou en quatre. Couvrez avec du bouillon et faites mijoter 20-25 min.
 
Cuisez les pois 6 minutes, passez dans l'eau glacée pour fixer la couleur. Mixez avec l'ail, la menthe, la crème...
servez ensemble.
 
Bonnes Vacances!

4 komentarze:

  1. serwujesz pyszności przed wakacjami! udanego wypoczynku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szanowni Państwo,
    w imieniu marki Almette chciałbym serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w konkursie "Almette. Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na stworzenie przepisu z użyciem ulubionego serka Almette, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!
    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/?fb_source=bookmark_apps&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=2_0

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń