Bardzo
proste danie obiadowe ale wyjątkowo aromatyczne… Polediwcą nabiera aromatu z
cieniutkich plasterków surowej szynki, z bulionu warzywnego w którym się ja
dusi oraz z dymek. Podana z purée z zielonego, świeżego groszku doprawione
czosnkiem i śmietanką oraz świeżą miętą.
Pychotka! Szybka
i dostępna…
Uwaga
groszek musi być świeży i młody by uzyskać taki kolor…
4 porcje
Kilka plasterków
szynki parmeńskiej, bajońskiej czy innej
2 szklanki
bulionu z warzyw
Mały pęczek
dymki
oliwa
Na purée!
4 łyżki
śmietanki
Ząbek czosnku
Listki mięty
Sól, pieprz
Polędwicę
kroimy na 2 centymetrowe plastry. Każdy obtaczamy szynką. Nie doprawiamy gdyż
szynka jest już dostatecznie słona! Podsmażamy całość na oliwie 5 minut,
dodajemy pokrojone na pół czy na ćwiartki dymki, smażymy chwilę, pokrywamy
bulionem I dusimy 20-25 minut.
Groszek
gotujemy 6 minut, przelewamy lodowatą wodą by utrwalić kolor, miksujemy z
resztą składników. Podajemy całość!
DOBRYCH WAKACJI
Filet mignon
Dernière recette avant les vacances... car je pars cet après-midi et je rentre le 31 août...
4 personnes
600 g de filet mignon de porc
tranches de jambon cru
une botte d'oignon fane
2 verres de bouillon de légumes
huile
Pour la purée
1 kg de petits pois frais, écossés
4 càs de crème
1 gousse d'ail
feuilles de menthe
sel
poivre
Coupez la viande en tranches de 2 cm. Entourez-les de jambon. Ne pas salez! Faites revenir la viande 5 min dans l'huile d'olive, ajoutez les oignons coupées en deux ou en quatre. Couvrez avec du bouillon et faites mijoter 20-25 min.
Cuisez les pois 6 minutes, passez dans l'eau glacée pour fixer la couleur. Mixez avec l'ail, la menthe, la crème...
servez ensemble.
Bonnes Vacances!
serwujesz pyszności przed wakacjami! udanego wypoczynku!
OdpowiedzUsuńDzięki za ten wpis.
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń