Czyli po amerykańsku uogólniając ! Przepis dostałam od
koleżanki rodem z US, ale nie od naszej Filomeny. Zresztą pomyślałam sobie, że
Filomena tutaj jeszcze amerykańskimi przepisami i kuchnią się nie dzieliła. Więc
ja bym się cieszyła jakby coś zamieściła…
Cóż to za mięso ? Mięso nasze, tutejsze, bez hormonów,
lokalnych hodowców. Tyle, że przyprawione na sposób amerykański i jak na
Francję dość nietypowy bo jest otoczone przyprawami, duszone w sosie
pomidorowym i ketchupie Heinz ! W rezultacie smak niesamowity, który
bardzo nam się spodobał ! Wyjątkowy ! i ten cukier muscovado lekko
karamelizujący i ten ketchup i ta mieszanka przypraw !
Danie podałam z ziemniaczkami sautés… mniam !
1 polędwica wieprzowa – 600 g
1 papryka czerwona
15 cl białego kuchennego wina
5 cl sosu pomidorowego
3 łyżki ketchupu Heinz
Oliwa
Lyżka tymianku
i oregano
Posiekano bardzo
drobno cebula i czosnek
Łyżeczka ostrej
papryki
1 łyżka
cukru muscovado albo innego brunatnego
Garść małych
cebulek
Sól
Mięso
pokroić w kostkę. Przyprawy wymieszać z cebulą i czosnkiem. Obtoczyć w nich
mięso. Obsmażyć je na oliwie. Pokryć cukrem, lekko skaramelizować. Pokryć winem
i sosem pomidorowym, dodać ketchup i dusić 15 minut. Dodając obraną i pokrojoną
na paski paprykę oraz cebulki. Jak sos gęstnieje, po około 20 minutach potrawa
jest gotowa!
Filet à l'américaine...
1 filet mignon de 600 g
1 oignon
1 gousse d'ail
une poignée d'oignons grelots
15 cl de vin blanc
5 cl de sauce tomate
3 càs de ketchup Heinz
1 poivron rouge
huile d'olive
1 càs de thym et d'oregan
sel
1 càs de sucre muscovado ou sucre brun
1 càc de paprika
Coupez la viande en cubes. Mélangez ensemble les épices, l'oignon et l'ail coupés très finement. Faites rouler les morceaux de viande dans ce mélange. Saisissez la viande dans l'huile. Ajoutez le sucre et caramélisez quelques instants. Couvrez avec du vin, de la sauce, du ketchup. Ajoutez le poivron pelé et coupé en lanières et les oignons grelots. Faites cuire 20 minutes environ jusqu'à ce que la sauce enrobe bien la viande. Servez!
a to sie Francuzi zmieniają- w ketchupie gotują hi hi :D
OdpowiedzUsuńTak czy owak, przepsi warty wypróbowania, tym bardziej, że jest innowacyjny, przynajmniej jak dla mnie.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Francuzi pewnie nie ale ja tak! kocham nowosci!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie :). Zapisałam do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń