środa, 17 lipca 2013

W ciastkarni u Antoniego czyli "Antoine" w Bordeaux - fotoreportaz.

U podologa i w cukierni

DSC07022_zps5df63c50.jpg
 
 
Zacznijmy od wnętrza i od dziesiątek rodzajów i gatunków czekoladek… Antoine to jedna z najlepszych cukierni w naszym mieście. Dwa lata temu spłonęła ale dziś już jest otwarta od kilku miesięcy w nowym, bardzo modernistycznym wizerunku. Nie należy niestety do najtańszych, za to do jednej z najlepszych. Obietk znajduje się dwie ulicy od mojego domu, przy centrum miasta, na Cours Portal, trudno więc nie ulec pokusie by od czasu do czasu tam nie wstąpić. Ich czekoladki goszczą na moim stole codziennie bo poobiednia kawa obyć się bez nich nie może.
 
Wszystkie wyroby pakowane są w różowy jedwabny papier i następnie w czarne pudełka bądź torebki.

 
 

DSC07019_zpsa44830d1.jpg
 
 
Duże ciasta, różnego rodzaju ( ceny od 20 euro w gore). Wyeksponowane są po jednej sztuce jak i te indywidualne i mini na przyjęcia i koktajle.
 

DSC07020_zps75e48c3f.jpg
Czekoladowe...

DSC07021_zps79d9d56e.jpg
Malinowe...

DSC07023_zps8f3a13d6.jpg
Klasyczny ekler czekoladowy z malinami

DSC07026_zps1794660e.jpg
 
A tutaj francuska klasyka – Millefeuilles czyli tysiąc – listków, ciasto francuskie przełożone waniliowym kremem.
 

DSC07029_zps8373cd7b.jpg
I tarty... - malinowa


DSC07030_zpsf76ae759.jpg
Cytrynowa...
 
DSC07031_zpsdecde8c6.jpg
Makaroniki i


DSC07032_zpsdfc1c91e.jpg
miniatury

DSC07033_zps13305ce2.jpg

3 komentarze:

  1. Jesteś moją przewodniczką po Bordeaux. Kiedy odwiedzę to miasto, będę kierować się Twoimi wskazówkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Io na blogu znajdziesz kilka restauracji z miasta i okolic... ale nie ma tego wiele... za malo robie tego typu reportazy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Yummy ! It seams very tasty to me !

    OdpowiedzUsuń