Typowo letnia potrawa, która łączy w sobie warzywa i
aromatyczny ryż. Warzywa uprzednio przygotowane w oliwie z oliwek perfumują ryż
nadając mu niezwykły smak i aromat. Do tej potrawy najlepiej pasuje ryż
indyjski Basmati bądź Thai, długoziarnisty o wyjątkowy smaku, gotuje się go z
dodatkiem szafranu, stąd tak ładny żółty kolor.
Warzywem dominującym jest bakłażan ale dodaje się też
pomidory i paprykę lub małe podłużne, młode papryczki w całości.
Polecam…
Przygotowanie 20 minut
Gotowanie 20 minut
4 porcje
12 podłużnych zielonych papryczke, lub jedna, dwie duże
2 pomidory
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 duży bakłażan
Doza szafranu
Sól, pieprz
oliwa
Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ryż,
smażyć aż ziarna będą przezroczyste i pokryć podwójną ilością gorącej wody z
rozpuszczoną dozą szafranu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 12 minut. W
tym czasie podsmażyć pokrojony w kostkę bakłażan na oliwie – 5 minut, dodać
papryczki albo paprykę pokrojoną w paski ( ja obieram ją ze skórki) i pomidory
w kostkę obrane ze skórki. Dusić całość 8-10 minut. Ugotowany ryż zostawić pod
przykryciem na 5 minut. Do warzyw dodać sok z cytryny. Podawać całość.
Pilaf d'aubergine
4 personnes
20 min préparation
20 min cuisson
12 petits poivrons verts ou 2 grands coupés en lanières
2 tomates
2 oignons
2 gousses d'ail
1 grosse aubergine
1 citron
200 g de riz basmati
huile d'olive
safran
sel
Faites revenir dans 2 càs d'huile l'oignon et l'ail ciselés. Ajoutez le riz et cuisez jusqu'à ce qu'il soit translucide. Couvrez avec le double de son volume d'eau chaude avec le safran délayé. Faites cuire sous couvercle 12 minutes.
Pendant ce temps... faites revenir les dès d'aubergine dans l'huile 5 min, ajoutez les poivrons et les tomates épluchées et coupées en dès. Poursuivez 8-10 minutes. Ajoutez le jus de citron.
Gardez le riz cuit 5 minutes sous couvercle. Servez ensemble.
świetny przepis. To moje smaki ! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu dziekuje!
OdpowiedzUsuń