wtorek, 9 lipca 2013

Pilaf z bakłażana// Pilaf d'aubergine

Pilaf z bakłażana


 
 

Typowo letnia potrawa, która łączy w sobie warzywa i aromatyczny ryż. Warzywa uprzednio przygotowane w oliwie z oliwek perfumują ryż nadając mu niezwykły smak i aromat. Do tej potrawy najlepiej pasuje ryż indyjski Basmati bądź Thai, długoziarnisty o wyjątkowy smaku, gotuje się go z dodatkiem szafranu, stąd tak ładny żółty kolor.

Warzywem dominującym jest bakłażan ale dodaje się też pomidory i paprykę lub małe podłużne, młode papryczki w całości.

Polecam…

 

Przygotowanie 20 minut

Gotowanie 20 minut

 

4 porcje

12 podłużnych zielonych papryczke, lub jedna, dwie duże

2 pomidory

2 cebule

2 ząbki czosnku

1 cytryna

1 duży bakłażan

200 g ryżu Basmati

Doza szafranu

Sól, pieprz

oliwa

 

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ryż, smażyć aż ziarna będą przezroczyste i pokryć podwójną ilością gorącej wody z rozpuszczoną dozą szafranu. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem 12 minut. W tym czasie podsmażyć pokrojony w kostkę bakłażan na oliwie – 5 minut, dodać papryczki albo paprykę pokrojoną w paski ( ja obieram ją ze skórki) i pomidory w kostkę obrane ze skórki. Dusić całość 8-10 minut. Ugotowany ryż zostawić pod przykryciem na 5 minut. Do warzyw dodać sok z cytryny. Podawać całość.
 
 
Pilaf d'aubergine
 
4 personnes
20 min préparation
20 min cuisson
 
12 petits poivrons verts ou 2 grands coupés en lanières
2 tomates
2 oignons
2 gousses d'ail
1 grosse aubergine
1 citron
200 g de riz basmati
huile d'olive
safran
sel
 
Faites revenir dans 2 càs d'huile l'oignon et l'ail ciselés. Ajoutez le riz et cuisez jusqu'à ce qu'il soit translucide. Couvrez avec le double de son volume d'eau chaude avec le safran délayé. Faites cuire sous couvercle 12 minutes.
Pendant ce temps... faites revenir les dès d'aubergine dans l'huile 5 min, ajoutez les poivrons et les tomates épluchées et coupées en dès. Poursuivez 8-10 minutes. Ajoutez le jus de citron.
Gardez le riz cuit 5 minutes sous couvercle. Servez ensemble.

2 komentarze: