Sezon na
szparagi przeminął. Świeżych u nas już się nie dostanie. Wczoraj jednak robiąc
porządki w zamrażarce znalazłam kilka przeze mnie zamrożonych i już
zblanszowanych sztuk wiosennego przysmaku. Zatrzymałam oko na tym zielonym,
intesywnym kolorze i musiałam je na kolację przyrządzić. Tym bardziej, że za 3
dni wylot do Polski! Hip hip Hurra! A mój mąż ma przed sobą 3 tygodnie
samotnego życia. Biorąc pod uwagę fakt, że raczej nic takiego sobie nie
przyrządzi bo gotować nie potrafi, to szkoda by zostało i się marnowało.
Zorbiłam
więc nadzienie ze szparagów i z ricotty do płatów ciasta Filo, to
śródziemnomorska specjalność jak i płaty ciasta Brick… można w tej recepturze
je stosować zamiennie… albo użyć naszych, rodzimych naleśników.
Polecam…
Około 500 g zielonych szparagów
Cebula dymka
ze szczypiorkiem
Sól, pieprz
Łyżeczka oliwy
4-6 płatów
ciasta filo
Szparagi
ugotować na parze i pokroić na plasterki, kilka zachować w całości. Wymieszać
je z ricottą, posiekaną dymką, szczypiorkiem, doprawić solą, pieprzem i oliwą.
Nadziewać płaty ciasta uprzednio posmarowane masłem.
Zapiec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 210°C .
Asperges vertes avec ricotta et pâte filo
Simple, pour un dîner d'été... rapide... mais les asperges commencent à manquer...
250 g de ricotta
500 g d'asperges vertes
4-6 pâtes filo ou brick ou crêpe
1 oignon fane avec sa partie verte
sel, poivre
1 càc d'huile
Faites cuire les asperges à la vapeur puis tranchez-les en gardant quelques unes pour les assiettes.
Mélangez - les avec la ricotta et l'oignon ciselé entièrement. Assaisonnez.
Badigeonnez chaque filo d'un peu de beurre, disposez la farce, roulez en cigarette et faites gratiner au four à 210°C 15-20 minutes.
30 g de beurre fondu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz