piątek, 5 lipca 2013

Sznycle z indyka w ziołowym sosie// Escalopes de dinde sauce aux herbes

Sznycle z indyka w ziołowym sosie

Robiłam je w ubiegły week-end i bardzo Antkowi smakowały. Także mam w planach powtórkę tego dania, dość lekkiego, w sam raz na lato!  Jedna porcje to tylko 310 kcal.



Co mi się w tym daniu podoba?



Sos! Znakomity ziołowy, lekko kwaśny dzięki dodaniu świeżego szczawiu sos, który z dość neutralnym w smaku i wymagającym ostrzejszych dodatków mięsem znakomicie się łączy.



Przepis zaczerpnęłam z “Moje gotowanie” numer lipcowy z 2003 roku.



Z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz kubkiem zsiadłego mleka czy maślanki… mniam!


4 porcje

8 sznycli z piersi indyka, po około 100 g

Cebula dymka

Pół pęczka zielonej pietruszki i szczypiorku

Pół pęczka świeżego szczawiu

3 łyżki śmietany

Lyżeczka musztardy

Sól, pieprz

Lyżka mąki

Bulion drobiowy do pokrycia mięsa około 0,5 l

 

Sznycle lekko rozbijamy, solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące leciutko! Podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy posiekaną cebule, podsmażamy i pokrywamy całość bulionem. Gotujemy kilka minut. Dodajemy śmietanę wymieszaną z musztardą oraz posiekane zioła. Gotujemy 5 minut, doprawiamy. Wkładamy sznycle do sou, odgrzewamy całość i podajemy.
Uwaga można zagęścić nieco sos, według uznania, skrobią ziemniaczaną.



Escalopes de dindes sauce aux herbes

Et c'est la sauce qui fait toute la difference avec cette viande neutre en goût et delicate! Les herbes dont l'oseille fraîche qui donne l'acidité et la saveur...
Un plat d'été, rapide, maigre car 310 kcal dans une portion et savoureu!

4 personnes
8 escalopes de dinde de 100 g chacune environ
1 oignon fane
1/2 bouquet de persil, de ciboulette et d'oseille
3 càs de crème
1 càc de moutarde
1 càs de farine
sel, poivre
huile
environ 0,5 l de bouillon de poule (Ariaké, Knorr, Picard)

Salez, poivrez et farinez légerement la viande. Faites-la dorer dans une poêle avec 1 càs d'huile d'olive. Réservez. Dans la même poêle faites revenir l'oignon ciselé, couvrez-le de bouillon et faites cuire le tout 5 minutes. Ajoutez les herbes et continuez la cuisson 5 minutes encore. Ajoutez la crème avec la moutarde.
Si besoin vous pouvez faites épaissir la sauce, selon votre goût, avec 1 càc de maizena.
Remettez la viande dans la sauce, réchauffez le tout.

Servez avec les pommes de terre primeurs, l'aneth et un bol de lait ribot!
 

2 komentarze: