Czyli w Auberge du Prieuré, znajdującej się w parku Leonarda
przy jego zamku Clos Lucé, pod Amboise, w dolinie Loary, we Francji… Myslę, że
zdjęcia mówią same za siebie. To bardzo nietypowe miejsce. Chyba na palcach
jednej ręki można zliczyć liczbę takich miejsc na świecie.
Widok na restauracje od strony parku
stol...
Restauracja ta została założona przez pasjonata, pana Sieur
Sausin, historyka kuchni, który swoją znajomością renesansowej sztuki
kulinarnej zachwycił takich ludzi jak Jan Paweł II, Georges Bush, François
Mitterand i wielu anonimowych smakoszy, w poczet, których weszliśmy kilka
tygodni temu. Jego XV-sto wieczną restarację odwiedzają wielcy tego świata choć
jest ona równie dostępna dla zwykłych zwiedzających domostwo Leonarda.
Menu tej restauracji nie jest zapisane na jakiejś
eleganckiej karcie dań. Przekazują je ustnie kelnerzy i kelnerki ubrani w stare
stroje.
Nie ma tutaj też stolików dwuosbowych i typowych nakryć. Są
za to długie stoły, już współczesne choć kopiujące nieco te stare i krzesła
ustawione wzdłuż trzy metrowych blatów. Wino pije się w glinianych kubkach –
wino wyśmienite bo doprawione ziołam jak w XVI wieku – a je się na talerzach,
których forma może zadziwić.
W dniu, w którym odwiedziliśmy restaurację było do wyboru
jedno danie mięsne – perliczka duszona na ogniu w ogromnym kotle z miodem i
cytrynami – jej zapach nas zachwycił ! Szkoda, że nie można przesłać go
elektronicznie !; oraz ryba słodkowodna zawinięta w naleśnik z porem i
podana w kremowym sosie.
Desery XVI
wieku to owoce i zioła w różnej formie podane. Skosztowaliśmy trzech: zupy
truskawkoej z przyprawami, pieczonej brzoskiwni ze świeżym rozmarynem I miodem
oraz gruszek w winie renesansowym duszonych. Wszystko smakowało nam wybornie!
Jeśli
kiedykolwiek będziecie zwiedzać Zamki nad Loarą… nie zapomnijcie od domu
Leonarda i jego restauracji bo to niezapomniane przeżycie!
Praktycznie:
Restauracja znajduję się w parku zamkowym, mają więc do niej dostęp ci, którzy
zwiedzają cały obiekt. Należy dokonać rezerwacji przynajmniej 1 dzień
wcześniej, gdyż jest to miejsce oblegane! Cena obiadu – danie plus deser to 20
euros na osobę, należy doliczyć do tego wino czy ewentualną kawę.
Wygląda to niezwykle ciekawie, zwłaszcza sposób podania dań.
OdpowiedzUsuń