Klasyka francuskiej kuchni, znana i popularna. Każdy wielki
cukiernik w tym kraju ma swoją recepturę. Ja skorzystałam z tej od Pierre Hermé
aczkolwiek nieco ją zmodyfikowałam, gdy o cytrynowy krem chodzi i… uważam dalej,
że jest go za mało w stosunku do ciasta. Poprawię to następnym razem.
Ciasto
Pierre Hermé 100% :
Szczypta kwiatu soli, fleur de sel…
1 jajko
Drobno starta skórka z jednej cytryny
Z tych składników zagniatamy ciasto, mocno je chłodzimy. Rozwałkowujemy do formy o średnicy 24 cm , dość cienko. Obciążamy
dno fasolą wysypaną na pergamin bądź specjalnym metalowym łańcuszkiem. Pieczemy
15 min w 180°C
nastepnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy… stopień zrumienienia zależy już od
gustu.
Krem
cytrynowy
Sok i starta
skórka z dwóch cytryn ( u Hermé 1,5 cytryny, 0,5 limonki)
3 jajka – (u
Hermé 2)
Ja
zagotowałam sok z cytryn ze skórkami, masłem i połową cukru. Jajka ubiłam z
pozostałym cukrem. Połączyłam ostrożnie dwie masy: ciepłą i zimna. Całość
grzałam na małym ogniu nie przestając ubijać aż do zgęstnienia. Następnie
ostudziłam.
Hermé ubija
wszystko razem na parze aż do zgęstnienia. Na koniec dodaje masło jak krem
osiągnie temperaturę 35°C
i masło ma mieć też tę samą temperaturę.
Beza:
5 cl wody
2 białka
Z wody i z
cukru zagotowuję syrop do 116°C .
Do ubitych białek wlewam powoli syrop nie przestając ich ubijać. Bezę
przekładam do rękawa cukierniczego.
Ciasto z
kremem czeka już w lodówce albo, najlepiej kilka minut w zamrażalniku. Wykładam
na nie bezę i podpiekam chwilę na grillu w piekarniku… Chodzi o to by struktura
kremu i ciasta nie została zmodyfikowana przez zbyt długie karamelizowanie bezy…
Za tydzien - cytrusowe eklery Christophe Felder
Tarte au citron
Nigdy takiego ciasta nie jadlam, wygląda jak szczyty górskie :D
OdpowiedzUsuńHm... Ładne określenie! A ciasto polecam bo jest chrupiaceu, lekko kwaskowate za sprawa cytrynowego kremu i słodkie od bezy... Czyli wszystkie składniki na zaspokojenie naszych kubków smakowych...
UsuńUwielbiam to ciasto, co jakis czas probuje od nowa je zrobic bo bardzo ciezko jest nie popsuc kremu zapiekajac w piekarniku z masa z bialek.
OdpowiedzUsuńjesli masz problem z piekarnikiem zapiecz beze za pomoca Chalumeau, czyli urzadzeia do robienia crème brûlée... ale kilka minut pod goracym grillem nie powinno kremowi zaszkodzic... ja nie zauwazylam zmian w teksturze.
Usuń