Czyli w
dalszym ciągu polskie dania na moim stole…
4 porcje
1 marchewka
4 spore
ziemniaki
250 g szczawiu – wzięłam mrożony
Rosół z
kostki
Śmietanka
Sól, pieprz
Jajka ugotowane
na twardo
Masło 25 g
Na maśle
podsmażyłam szczaw przez kilka minut. Doprawiłam. Obrane i pocięte w kostkę
ziemniaki oraz marchew pokryłam na 1
cm wyżej gorącym bulionem i ugotowałam do miękkości 25
minut. Dodałam szczaw. Całość pogotowała się jeszcze 3 minuty. Zmiksowałam,
doprawiłam śmietanką i na stół…
Soupe à l'oseille
4 personnes
1 carotte
4 pommes de terre, grandes
250 g d'oseille, surgélés Picard
beurre
bouillon de poule - 1 l environ
crème liquide
sel, poivre
oeufs durs pour servir
Faites revenir l'oseille dans du beurre 25 g pendant quelques minutes. Epluchez et coupez en dès pommes de terre et carotte. Couvrez-les de bouillon 1 cm au-dessus et faites cuire 25 min. environ. Ajoutez l'oseille. Cuisez encore 3 minutes puis mixez le tout. Assaisonnez.
Servez très chaud!
Oh, jaka szkoda, że u mnie nie dostanie się nigdzie szczawiu! Pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńdybka
nawet mrozonego?
OdpowiedzUsuń