wtorek, 22 stycznia 2013

Szczawiowy krem// Soupe à l'oseille

 photo DSC06268_zps08530326.jpg
 
 
 
Czyli w dalszym ciągu polskie dania na moim stole…
 
4 porcje
1 marchewka
4 spore ziemniaki
250 g szczawiu – wzięłam mrożony
Rosół z kostki
Śmietanka
Sól, pieprz
Jajka ugotowane na twardo
Masło 25 g
 
 
Na maśle podsmażyłam szczaw przez kilka minut. Doprawiłam. Obrane i pocięte w kostkę ziemniaki oraz marchew pokryłam na 1 cm wyżej gorącym bulionem i ugotowałam do miękkości 25 minut. Dodałam szczaw. Całość pogotowała się jeszcze 3 minuty. Zmiksowałam, doprawiłam śmietanką i na stół…
 
 Soupe à l'oseille
 
4 personnes
 
1 carotte
4 pommes de terre, grandes
250 g d'oseille, surgélés Picard
beurre
bouillon de poule - 1 l environ
crème liquide
sel, poivre
oeufs durs pour servir
 
Faites revenir l'oseille dans du beurre 25 g pendant quelques minutes. Epluchez et coupez en dès pommes de terre et carotte. Couvrez-les de bouillon 1 cm au-dessus et faites cuire 25 min. environ. Ajoutez l'oseille. Cuisez encore 3 minutes puis mixez le tout. Assaisonnez.
Servez très chaud!

2 komentarze:

  1. Oh, jaka szkoda, że u mnie nie dostanie się nigdzie szczawiu! Pozdrawiam,

    dybka

    OdpowiedzUsuń