Nasz dzisiejszy bo miałam to szczęście, że mąż zawitał na
obiad, na krótko ale zawsze…
Na 2 porcje
Pierś z kaczki około 300g
Szalotka
½ szkl rosołu – ja wzięłam z mrożonek kostkę
½ szkl kremówki
Łyżka ziaren zielonego pieprzu
Do tego
Liść laurowy
Gałązka świeżego tymianku
Gruba sól
2 łyżki oliwy
Można też w wersji bardziej świątecznej dodać też jabłka
podsmażone na maśle.
Ziemniaki szorujemy, przecinamy na pół i wrzucamy na
rozgrzaną w garnku z grubym dnem oliwę. Następnie dodajemy zioła i trochę soli,
na dno odrobine wody… pod przykryciem dusimy jakieś 25 minut. Dolewając nieco
wody by się nie przypaliły.
W tym czasie tniemy pierś na paski. Podsmażamy je na suchej
patelni 3 minuty. Solimy po usmażeniu ! Wykładamy na talerz, pokrywamy go
folią aluminiową i całość trzymamy w nagrzanym do 50°C piekarniku… w ciepełku.
Na patelni po kaczce podsmażamy posiekąną szalotkę, dodajemy
rosół i odparowujemy chwilę, następnie kremówkę i pieprz i odparowujemy dalej
aż do powstania sosu.
Podajemy całość…
Canard au poivre vert
1 magret ou aiguillettes de canard 300 g pour 2 personnes
1 échalote
1/2 verre de bouillon de poule
1/2 verre de crème liquide
1 càs de poivre vert
avec le canard
400 g de pommes de terre grenailles
2 càs d'huile d'olive
thym frais
laurier
gros sel
on peut aussi ajouter des pommes sautées au beurre
Lavez les patates et coupez les en deux. Mettez- les sur l'huile chaude dans un casserole au fond épais. Ajoutez les aromates et le sel et cuisez 25 minutes, couvertes en ajoutant au fond un soupçon d'eau.
Faites saisir le canard aiguillettes 3 minutes. salez une fois cuit! Laissez-les réposer sous alu, au four chaud à 50°C. Dans la même poêle faites revenir l'échalote ciselée, ajoutez le bouillon, faites réduire puis la crème et le poivre. Réduisez 5-10 minutes.
Servez ensemble.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz