Naszła mnie ochota na polską kuchnię… z pewnością za sprawą
obniżającego się słupka rtęci ale też pewnej dozy tęsknoty za krajem. Krupnik chciałam ugotować szary, mocno szary
taki jak gotował go mój dziadek, ale niestety… nie wiem jak o to robił ! Przepisu
nie mam. Zrobiłam więc jak umiałam, krupnik staropolski. Krupy zakupiłam w
sklepie Eko bo Francuzi takich kasz nie jadają i w normalnym sklepie tego typu
produktów człowiek zagłodzony i przemarźnięty nie uświadczy.
Na wywar wzięłam plaster 300 g karkówki z kostką…
Dwie marchewki
Cwiartkę selera
Gałązki zielonej pietruszki – w korzeniu we Francji nie
znają
Dwa ziemniaki
Porę
Do tego pół szklanki kaszy jęczmiennej… ząbek czosnku
Sól, liść laurowy, 3 ziela angielskie
Ta proporcja jest na 1,5 l zupy.
Zagotowałam najpierw mięso… same wiecie, dodałam kaszę
najpierw bo dłużej się gotuje od warzyw i warzywa… pokrojone ładnie… i tak mi
się to pyrczyło rozsiewając zapach taki, że kapustę kiszoną ze słoika marki
Rolnik musiałam się posilić bo wytrzymać nie mogłam ! Tak łakomczuchem
jestem !
A później to już był tylko raj… kolacyjny raj…
Soupe typiquement polonaise même si...
quelque chose m'en a manqué... la racine de persil, inconnue en France
et le type d'orge qui donne la couleur grise à la soupe...
300 g d'échine
2 carottes
2 pommes de terre
1 morceaux de céléri râve
1 poireau
1 gousse d'ail
1/2 verre d'orge perlé
persil
laurier
sel, poivre
Faites un bouillon avec la viande... Elévez les impureté et ajoutez l'orge car il cuit plus longtemps que les légumes... Cette portion est pour 1,5 l d'eau. Au bout de 30 min ajoutez les légumes joliment coupés. Cuisez encore 1 h sous couvercle...
Dégustez...
moja ulubiona zupa. zwłaszcza o tej porze roku ;)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych tez....
OdpowiedzUsuńmnie o tej porze roku zawsze nachodzi na polską kuchnię :) jest dobrze dostosowana do zimnych klimatów :) u nas jutro zupa fasolowa będzie.
OdpowiedzUsuńMyśle już o następnej i chodzi za mną szczawiowa i barszcz ale ukraiński.... Fasolowa tez pyszntrzeba będzie pomyśleć
OdpowiedzUsuńPietruchy korzenia poszukaj na Marche u chłopa ja często kupuje , najlepiej kupić wiecej obrać i zamrozić ;))
OdpowiedzUsuń