środa, 15 stycznia 2014

Sezon na zupy – Krem z pomarańczowej soczewicy i z kalafiora// Saison des soupes - velouté de lentilles corail et de chou-fleur

Sezon na zupy – Krem z pomarańczowej soczewicy i z kalafiora



 

 

Czyli kolejna, nowatorska propozycja na zimowy wieczór. Zupa ta jest niezwykle pożywna, u mnie wyszła nawet odrobinę za gęsta choć nikt się nie skarżył. Soczewica jest niezwykle zdrowa. Zawiera wiele białka, żelaza, magnezu ale też witaminy z grupyB. Średnio jem ją co drugi dzień w różnych konfiguracjachi gatunkach. Do zupy użyłam pomarańczowej bo najszybciej się gotuje i ma najdelikatniejszą powłokę. Zupy nie trzeba więc przecierać.

 

Kalafior to witamina B9 i nieco wapnia.

Zupa przyprawiona jest i to dość mocno kminkiem oraz kurkumą działającymi  przeciwnowotworowo i ogólnie przeciwzapalnie.

Polecam.

 

6 porcji

Kalafior taki średni

250 g soczewicy pomarańczowej

2 l bulionu z warzyw

2 szalotki

Ząbek czosnku

1 łyżeczka kminku

½ łyżeczki kurkumy

Trochę śmietanki

Sól i czarny pieprz oraz 2 łyżki oliwy

 

Na oliwie podsmażamy czosnek i szalotki. Dodajemy kalafior i soczewicę. Pokrywamy bulionem, dodajemy kminek i kurkumę. Gotujemy 20 min pod przykryciem. Miksujemy, doprawiamy i podajemy.
Velouté
 
6 personnes
 
1 chou-fleur moyen
250 g de lentilles corail
1 gousse d'ail
2 échalotes
1 càc de cumin
1/2 càc de curcuma
crème si vus aimez
sel, poivre noir et l'huile d'olive - 2 càs
2 l de bouillon de légumes
 
Faites revenir dans l'huile l'ail et les échalotes. Ajoutez le chou-fleur, les lentilles et les épices. Couvrez avec 2 l environ de bouillon de légumes. Cuisez 20 min sous couvercle. Mixez, assaisonnez... servez bien chaud!

1 komentarz:

  1. Ciekawa zupa. Jedynie kminek mnie nie przekonuje. Nie przepadam za nim.

    OdpowiedzUsuń