We Francji dość rzadko jada się zupy a zpewnością nie są one
wstępem do obiadu. Bywają przystawką na jakimś przyjęciu czy proszonej kolacji.
Natomiast w rodzinnych, codziennych warunkach są daniem samym w sobie. W
okresie zimowym serwuje się je na kolację. A zaraz po zupie podaje się
pieczywo, sałatę z winegrettem i sery, później jakiś deser typu jogurt bądź
owoce i kolacja jest skończona.
Przyznam, że przywzyczaiłam się do tego sposobu jedzenia i
gotowania zup i praktykuję go w mojej rodzinie.
Sezon na zupy rozpoczął się już jakiś czas temu, ale po
przerobieniu wszystkich starych receptur z poprzednich lat mam ochotę na
nowości.
W sobotę wieczorem podałam tę oto zupę. Niezbyt zimową bo
jak wiadomo świeżego zielonego groszku u nas nie ma, ale groszek z mrożonek jak
najbardziej do niej pasuje.
Co jest w tej zupie ?
Sporo witamin bo jedna porcja pokrywa 40% zapotrzebowania na
witaminy B1, B2, B3, B5 i B6 oraz na witaminę C w 30%. Wszystkie te witaminy
dodają oragnizomi energii jak i wzmacniają układ odpornościowy. Groszek jednak
zawiera też : luteinę i zeaxantinę a te wyjątkowo dobrze wypływają na oczy
i na wzrok.
Do dzieła
więc…
4 porcje
1 ziemniak
1 cebula
Pół pęczka
mięty
10 cl
śmietanki
Bullion z
kury – mój domowy ale z zapasów z mrożonek, jest lepszy niż te kupne w kostkach
Pieprz
Gotujemy
pokrojoną cebulę i ziemniaka w rosole – około 0,5 l przez 15 minut. Dodajemy
groszek i gotujemy dalszy kwadrans. Miksujemy całość na krem dodając listki
mięty i następnie przecieramy zupę przez sito. Doprawiamy śmietanką i pieprzem.
Ps: Taką
zupę można również podać jak cappuccino w szklaneczkach z czubkiem z bitej ale
słonej śmietany.
Crème de petits pois à la menthe
4 personnes
400 g de petits pois
1 pomme de terre
1 oignon
1/2 botte de menthe
10 cl de crème
bouillon de volaille - 0,5 l
poivre
Faites cuire la pomme de terre coupée et l'oignon dans le bouillon pendant 15 min. Ajoutez les petits pois et poursuivez la cuisson encore un quart d'heure. Mixez le tout en ajoutant les feuilles de menthe puis passez la soupe par le chinois.
Assaisonnez.
ciekawa zupa, może spróbuję. My dzisiaj na pizzy domowej i focacci.
OdpowiedzUsuńzapraszam do akcji teczy smakow 3
OdpowiedzUsuń