poniedziałek, 6 stycznia 2014

Sezon na zupy – krem z zielonego groszku z miętą// Saison de soupes - crème de petits pois à la menthe

Sezon na zupy – krem z zielonego groszku z miętą



 

 

 

We Francji dość rzadko jada się zupy a zpewnością nie są one wstępem do obiadu. Bywają przystawką na jakimś przyjęciu czy proszonej kolacji. Natomiast w rodzinnych, codziennych warunkach są daniem samym w sobie. W okresie zimowym serwuje się je na kolację. A zaraz po zupie podaje się pieczywo, sałatę z winegrettem i sery, później jakiś deser typu jogurt bądź owoce i kolacja jest skończona.

Przyznam, że przywzyczaiłam się do tego sposobu jedzenia i gotowania zup i praktykuję go w mojej rodzinie.

Sezon na zupy rozpoczął się już jakiś czas temu, ale po przerobieniu wszystkich starych receptur z poprzednich lat mam ochotę na nowości.

W sobotę wieczorem podałam tę oto zupę. Niezbyt zimową bo jak wiadomo świeżego zielonego groszku u nas nie ma, ale groszek z mrożonek jak najbardziej do niej pasuje.

 

Co jest w tej zupie ?

Sporo witamin bo jedna porcja pokrywa 40% zapotrzebowania na witaminy B1, B2, B3, B5 i B6 oraz na witaminę C w 30%. Wszystkie te witaminy dodają oragnizomi energii jak i wzmacniają układ odpornościowy. Groszek jednak zawiera też : luteinę i zeaxantinę a te wyjątkowo dobrze wypływają na oczy i na wzrok.

 

Do dzieła więc…

 

 

4 porcje

 

400 g groszku

1 ziemniak

1 cebula

Pół pęczka mięty

10 cl śmietanki

Bullion z kury – mój domowy ale z zapasów z mrożonek, jest lepszy niż te kupne w kostkach

Pieprz

 

Gotujemy pokrojoną cebulę i ziemniaka w rosole – około 0,5 l przez 15 minut. Dodajemy groszek i gotujemy dalszy kwadrans. Miksujemy całość na krem dodając listki mięty i następnie przecieramy zupę przez sito. Doprawiamy śmietanką i pieprzem.

Ps: Taką zupę można również podać jak cappuccino w szklaneczkach z czubkiem z bitej ale słonej śmietany.



Crème de petits pois à la menthe
 
4 personnes
 
400 g de petits pois
1 pomme de terre
1 oignon
1/2 botte de menthe
10 cl de crème
bouillon de volaille - 0,5 l
poivre
 
Faites cuire la pomme de terre coupée et l'oignon dans le bouillon pendant 15 min. Ajoutez les petits pois et poursuivez la cuisson encore un quart d'heure. Mixez le tout en ajoutant les feuilles de menthe puis passez la soupe par le chinois.
 
Assaisonnez.

2 komentarze: