sobota, 11 stycznia 2014

Sezon na zupy – bataty, fenkuł i pomarańcza// Una saison pour les soupes - patates douces, fenouil et l'orange

Sezon na zupy – bataty, fenkuł i pomarańcza



 

 

Czyli kolejna, oryginalna propozycja na zupę, na zimowy wieczór. Bataty mają w sobie spore pokłady prowitaminy A, fenkuł kusi swoim bogactwem w witaminę B9 szczególnie polecaną a pomarańcza to wiadomo ma i prowiatminę A i witaminę C i wapno. Jednym słowem zdrowa zupa o bardzo delikatnym, nieco słodkawym smaku za sprawą batatów,  dlatego tuż przed podaniem posypałam ją nieco pieprzem baskijskim czyli Piment d’Espelette by uzyskać ciekawy kontrast smakowy…

Polecam.

A dziś na naszym stole: Na obiad: grejpfrut jako przystawka, potrawka z cielęciny z ryżem czyli blanquette de veau. Na podwieczorek Ciasto Trzech Króli bo to  końcu sezon! A na kolację będzie zupełnie nie dietetycznie bo zrobimy ser Mont d’Or na gorąco z ziemniakami i szynkami. Folgujemy sobie przy sobocie, po robocie, jak to się kiedyś mówiło w pewnych kręgach.

Dobrego dnia!


4 porcje

600 g batatów

1 ziemniak

½ fenkuła

1 cebula

1 pomarańcza (bez środków chemicznych po zbiorze)

80 cl rosołu

10 cl śmietanki

Oliwa

Sól, pieprz

 

Przygotowujemy warzywa, obieramy je, kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy fenkuł z cebulą. Po 3 minutach pokrywamy je rosołem. Wrzucamy bataty i ziemniaka. Gotujemy około 30 min pod przykryciem.

Z pomarańczy drobno ścieramy skórkę i wyciskamy sok. . Miksujemy zupę dodając pomarańczową skórkę – zachowujemy trochę do dekoracji, i sok. Doprawiamy śmietanką i podajemy.
 
 
Soupe de patates douces, fenouil et orange
 
600 g de patates douces
1 pomme de terre
1 oignon
1/2 fenouil
1 orange non traitée
80 cl de bouillon de volaille
10 cl de crème
huile d'olive
sel, poivre ou mieux Piment d'Espelette!
 
Epluchez et coupez en morceaux tous les légumes. Faites revenir dans l'huile l'oignon et le fenouil - 3 minutes puis couvrez avec le bouillon. Ajoutez les patates et la pomme de terre. Cuisez sous couvercle 30 min. Râpez la peau d'orange et pressez son jus.
Mixez la soupe avec les écorces et le jus. Assaisonnez avec de la crème, le poivre. Servez chaud.  

1 komentarz:

  1. Ciekawa zupa. A ja nadrabiam zaległości w końcu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń