sobota, 21 grudnia 2013

Cynamonowo-migdałowe gwiazdki czyli Zimtsterne// Etoiles à la cannelle et aux amandes - Zmitsterne

Cynamonowo-migdałowe gwiazdki czyli Zimsterne



 

 

Przepis pochodzi ze znakomitego blogu Pistachio ! Zachwyciłam się nim 3 dni temu. Te gwiazdeczki urzekają, kruchością, nieco makaronikową konsystencją. Robi się je ze zmielonych migdałów, piany z białek i cynamonu, bez dodatku mąki. Są przepyszne !

 

A na zdjęciu dzieła mojej mamy : szydełkowe aniołki i gwiazdeczki-śnieżynki. Mam ich całą kolekcję. Mamy wyroby są sprzedawane w Poznaniu i cieszą się popularnością bo są po prostu piękne, misterne i świąteczne…

Do ciasteczek wracając.

 

Na 3 blachy u mnie, około 100 małych gwiazdek

 

2 białka

Szczypta soli

250 g cukru pudru

350 g zmielonych migdałów

1,5 łyżki cynamonu

1 łyżeczka kirschu
 
 

Lukier… u Pistachio ja po spróbowaniu stwierdziłam, że jednak nie, naturalne lepiej mi smakują, tym bardziej, że pierniczki lukrowane już mam.

 

Białka ubijamy z solą, następnie dodajemy cukier puder i ubijamy dalej na błyszczącą, gęstą bezę. Dodajemy migdały, cynamon i kirsch ( może być też sok z cytryny)… musiałam dodać łyżkę więcej migdałów bo przypuszczam, że te 350 g są umowne, od wielkości i wagi białek ależy dokładna ilość… wyrobiłam lekko ciasto.

 

Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczeni. Wycinamy gwiazdki, układamy na blachcach wyłożonych papierem i zostawiamy na całą noc do wysuszenia w temperaturze pokojowej.

Pieczemy w 250°C około 3-5 minut.

Uwaga… lepiej, według mnie by gwiazdki nie nabierały kolorów bo wtedy są zbyt chrupiące, twardawe nawet… muszą być na 7 mm grubości i lekko podpieczone, chrupiące po bokach i na wierzchu, mięciutkie w środku.
 

2 komentarze:

  1. Bardzo misternie wykonane koronki. A ciastka świetnie wyglądają.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Spokojnych oraz smacznych świat życzymy !

    Pozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń