Przepis pochodzi ze znakomitego blogu Pistachio !
Zachwyciłam się nim 3 dni temu. Te gwiazdeczki urzekają, kruchością, nieco
makaronikową konsystencją. Robi się je ze zmielonych migdałów, piany z białek i
cynamonu, bez dodatku mąki. Są przepyszne !
A na zdjęciu dzieła mojej mamy : szydełkowe aniołki i
gwiazdeczki-śnieżynki. Mam ich całą kolekcję. Mamy wyroby są sprzedawane w
Poznaniu i cieszą się popularnością bo są po prostu piękne, misterne i
świąteczne…
Do ciasteczek wracając.
Na 3 blachy u mnie, około 100 małych gwiazdek
2 białka
Szczypta soli
1,5 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kirschu
Lukier… u Pistachio ja po spróbowaniu stwierdziłam, że
jednak nie, naturalne lepiej mi smakują, tym bardziej, że pierniczki lukrowane
już mam.
Białka ubijamy z solą, następnie dodajemy cukier puder i
ubijamy dalej na błyszczącą, gęstą bezę. Dodajemy migdały, cynamon i kirsch (
może być też sok z cytryny)… musiałam dodać łyżkę więcej migdałów bo
przypuszczam, że te 350 g
są umowne, od wielkości i wagi białek ależy dokładna ilość… wyrobiłam lekko
ciasto.
Rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma kawałkami papieru do
pieczeni. Wycinamy gwiazdki, układamy na blachcach wyłożonych papierem i
zostawiamy na całą noc do wysuszenia w temperaturze pokojowej.
Pieczemy w 250°C około 3-5 minut.
Uwaga… lepiej, według mnie by
gwiazdki nie nabierały kolorów bo wtedy są zbyt chrupiące, twardawe nawet…
muszą być na 7 mm
grubości i lekko podpieczone, chrupiące po bokach i na wierzchu, mięciutkie w
środku.
Bardzo misternie wykonane koronki. A ciastka świetnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Spokojnych oraz smacznych świat życzymy !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie...... ho ho ho
Tapenda