niedziela, 15 grudnia 2013

Pomarańczowe ciasteczka adwentowe przysypane kokosowym śniegiem// Des petits gâteaux à l'orange d'Avent, soupoudrés de la neige à la coco

Pomarańczowe ciasteczka adwentowe przysypane kokosowym śniegiem



 

 

Prezentują się wyjątkowo uroczo i równie dobrze smakują ! Smakują Świętami, pomarańczą, mandarynką i cytrusami. Ciasto zwane po francusku « sablé » jest po prostu bardzo kruchym ciastem piaskowym z dużą ilością masła. Ciasteczka sklejone są konfiturą z pomarańczy a ich brzeg posmarowany jest konfiturą z mandarynek i marakuji tak by przykleiły się do niego wiórki kokosowe.

 

W moim piekarniku dzisiaj makowce, z których część na same Święta zostanie zamrożona. Jednakże dzisiaj mamy pierwszy z długiej serii podwieczorków i wieczorów Bożonarodzeniowych więc zamierzam popularyzować polskie wypieki, których makowiec akurat na te Święta jest obowiązkową częścią ! Francuzi, którzy tradycje swoje skutecznie zapominają na rzecz konsumpcyjnego podejścia do Świąt co za chwilę będzie można zobaczyć na zdjęciach na blogu  Niania w Paryżu są zachwyceni zazwyczaj jak ktoś zrobi coś za nich, poda, zaprezentuje. Tutaj złośliwie dodam, że moja teściowa wiedzie w tym prym, gdyż ostatnio pytała mnie co zrobię i przywiozę na Święta, dziś zresztą rano pytała raz jeszcze bo widać nie może uwierzyć, że nie zrobię nic, jak jej powiedziałam… wpadła w lekką panikę, a że co roku to przerabiamy bądź prawie zupełnie mnie ta sytuacja nie stresuje, niech się wysili, może przecież. Zmuszać jej jednak do niczego nie zamierzam, jej dom, jej zaproszenie nas na Święta, jej wybór i jej sprawa.

 

Na ciasteczka zapraszam !
Około 50 sztuk
 
330 g mąki – musiałam dodać nieco więcej 350 g plus do podsypywania
300 g masła
120 g zmielonych migdałów
120 g cukru pudru
2 jajka
Sól szczypta
Cytryna bio
Słoik konfitury pomarańczowej
Słoiczek konfitury z cytrusów
Wiórki kokosowe
 
Utrzeć miękkie masło z cukrem dodać cukier i sól oraz drobno startą skórkę z cytryny. Następnie dodać przesianą mąkę i migdały. Zagnieść ciasto i schłodzić je 1 h. Rozwałkowywać na papierze do pieczenia obsypanym mąką, wycinać małe formy całe, w innych wyciąć dziurki. Piec na papierze w 180°C przez 10 minut.
Wystudzone ciasteczka – całe -  smarować konfiturą pomarańczową, przyklejać wierzch z dziurką. Brzegi wierzchniego ciasteczka smarować konfiturą z cytrusów za pomocą pędzelka. Posypać wiórkami, dziurkę w ciastku napełnić  konfturą pomarańczową za pomocą rożka cukierniczego. Przechowywać w metalowej puszce.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz