Prezentują się wyjątkowo uroczo i równie dobrze smakują !
Smakują Świętami, pomarańczą, mandarynką i cytrusami. Ciasto zwane po francusku
« sablé » jest po prostu bardzo kruchym ciastem piaskowym z dużą
ilością masła. Ciasteczka sklejone są konfiturą z pomarańczy a ich brzeg
posmarowany jest konfiturą z mandarynek i marakuji tak by przykleiły się do
niego wiórki kokosowe.
W moim piekarniku dzisiaj makowce, z których część na same
Święta zostanie zamrożona. Jednakże dzisiaj mamy pierwszy z długiej serii
podwieczorków i wieczorów Bożonarodzeniowych więc zamierzam popularyzować
polskie wypieki, których makowiec akurat na te Święta jest obowiązkową częścią !
Francuzi, którzy tradycje swoje skutecznie zapominają na rzecz konsumpcyjnego
podejścia do Świąt co za chwilę będzie można zobaczyć na zdjęciach na blogu Niania w Paryżu są zachwyceni zazwyczaj jak
ktoś zrobi coś za nich, poda, zaprezentuje. Tutaj złośliwie dodam, że moja
teściowa wiedzie w tym prym, gdyż ostatnio pytała mnie co zrobię i przywiozę na
Święta, dziś zresztą rano pytała raz jeszcze bo widać nie może uwierzyć, że nie
zrobię nic, jak jej powiedziałam… wpadła w lekką panikę, a że co roku to
przerabiamy bądź prawie zupełnie mnie ta sytuacja nie stresuje, niech się
wysili, może przecież. Zmuszać jej jednak do niczego nie zamierzam, jej dom,
jej zaproszenie nas na Święta, jej wybór i jej sprawa.
Na ciasteczka zapraszam !
Około 50 sztuk
2 jajka
Sól szczypta
Cytryna bio
Słoik konfitury
pomarańczowej
Słoiczek konfitury
z cytrusów
Wiórki kokosowe
Utrzeć
miękkie masło z cukrem dodać cukier i sól oraz drobno startą skórkę z cytryny. Następnie
dodać przesianą mąkę i migdały. Zagnieść ciasto i schłodzić je 1 h. Rozwałkowywać
na papierze do pieczenia obsypanym mąką, wycinać małe formy całe, w innych
wyciąć dziurki. Piec na papierze w 180°C przez 10 minut.
Wystudzone
ciasteczka – całe - smarować konfiturą pomarańczową, przyklejać wierzch z
dziurką. Brzegi wierzchniego ciasteczka smarować konfiturą z cytrusów za pomocą
pędzelka. Posypać wiórkami, dziurkę w ciastku napełnić konfturą pomarańczową za pomocą rożka cukierniczego.
Przechowywać w metalowej puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz