środa, 20 listopada 2013

Wstążki z orzechowym sosem i brokułami// Tagliatelle, sauce aux noix et brocolis


 

 Wstążki z orzechowym sosem i brokułami

Na ciepłą, zimowo-jesienną kolację. To bardzo proste i szybkie danie, gotowe w niecałe 30 minut. Zrobiłam je wczoraj dla mojej rodziny i wszystkim smakowało. Sos robiony jest na bazie tegorocznych orzechów włoskich, startej skórki z cytryny, czosnku, bazyli i śmietanki, którą można zastąpić białym serkiem typu homogenizowany… do tego brokuły…

 

4 porcje

300 g makaronu wstążek, tagliatelle

500 g brokuła

Ząbek czosnku

Skórka drobno starta z pół cytryny

10 listków bazyli

2 łyżki oliwy z oliwek

4-6 łyżek śmietanki

70 g orzechów

Sól, pieprz

 

Miksujemy razem czosnek, cytrynę, bazylię, orzechy… dodajemy oliwę i śmietankę. Gotujemy osobno brokuły i makaron. Sos orzechowy przed podaniem podgrzewamy albo osobno albo razem z ugotowanym makaronem. Podajemy całość… pyszny smaczek…
 

1 komentarz:

  1. Fajne, bo proste. Brokuły lubię, a ten sos orzechowy mnie przekonuje. Będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń