Na ciepłą,
zimowo-jesienną kolację. To bardzo proste i szybkie danie, gotowe w niecałe 30
minut. Zrobiłam je wczoraj dla mojej rodziny i wszystkim smakowało. Sos robiony
jest na bazie tegorocznych orzechów włoskich, startej skórki z cytryny,
czosnku, bazyli i śmietanki, którą można zastąpić białym serkiem typu
homogenizowany… do tego brokuły…
4 porcje
Ząbek czosnku
Skórka drobno
starta z pół cytryny
10 listków
bazyli
2 łyżki
oliwy z oliwek
4-6 łyżek
śmietanki
Sól, pieprz
Miksujemy
razem czosnek, cytrynę, bazylię, orzechy… dodajemy oliwę i śmietankę. Gotujemy
osobno brokuły i makaron. Sos orzechowy przed podaniem podgrzewamy albo osobno
albo razem z ugotowanym makaronem. Podajemy całość… pyszny smaczek…
Fajne, bo proste. Brokuły lubię, a ten sos orzechowy mnie przekonuje. Będę próbować :)
OdpowiedzUsuń